Напишете дума/думи за търсене

Какво закусва светът

Повечето диетолози са на мнение, че едно от най-важните хранения за деня е закуската. Тя помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, а те регулират енергията и апетита. Специалистите са на мнение, че хората, които хапват сутрин, по-рядко прегладняват и не прекаляват с поглъщането на храна през деня. В много страни по света закуската все още е част от кулинарната религия. Разходихме се по земното кълбо, за да разберем с какво си угаждат другите народи преди да излязат от домовете си сутрин.

САЩ

Голяма част от американците стават около 5:30 сутринта и не са особени радетели на количествата храна сутрин. За това пък си наваксват към обяд с доста обилни и мазни ястия. В ранното утро похапват предимно тостове, плодове, мюсли, кифлички, а през уикенда залагат на американските палачинки (виж рецептата на стр. ), които са доста по-плътни от европейските, както и на различните ароматни печива. Кафето и соковете от пресни плодове са неизменна част от менюто сутрин на американците и канадците.

Китай

Първото хранене на китайците е доста обилно. То включва соево мляко, пържени тестени изделия, сусамови хлебчета, ориз, питки на пара и оризова юфка. Кафето и чаят са от задължителните напитки на масата сутрин.

Япония

Японците също са привърженици на сутрешните гозби. Обикновено на масата се сервира супа мисо, мариновани зеленчуци, ориз, нори и риба. По-младото поколение на Страната на изгряващото слънце предпочита да закусва с мюсли или само с фреш и микс от пресни плодове.

Корея

Макар корейците да са почитатели на обилното хранене сутрин, при тях понятието закуска въобще не съществува, защото менюто им сутрин е същото каквото е и на обяд. Едно от най-често консумираното блюдо е кимчи - ферментирали зеленчуци, най-вече зеле, овкусени с лют червен пипер, сок от чесън и лук и домати. Кимчито присъства на трапезата на корейците сутрин, обед и вечер.

Африка

В северната част на континента населението предпочита да хапва на закуска френски хлебчета с масло, мед и кафе, докато в централната част на Африка закусват предимно с месо. Камерунците са почитатели на омлетите, питките с боб и зеленчуците.

Европа

В Европа традиционната закуска е позната като континентална. Тя се състои от кроасани или кифлички и кафе с мляко. Английската закуска също е един от символите на Стария континент. Тя включва наденички, домати, картофи, яйца, чай и кафе. Швейцарците започват деня си с кифлички, сандвичи, плодове и кисело мляко, а съботите и неделите им са запазени за по-калорични сутрини. Шотландците през седмицата предпочитат да хапват набързо, най-вече препечени филийки с конфитюр, а уикендите принадлежат на любимата им овесена каша. Едни от най-големите привърженици на здравословното хранене са германците. Тяхната закуска се състои от сандвичи с колбаси и сирене, яйца и кафе.

Дания

Датчаните предпочитат сандвичи със сирене, бекон, колбаси, риба и яйца. Доста често утрото им започва с мюсли, което поливат не с прясно, а с кисело мляко.

Испания

Испанците закусват предимно навън. Традиционно в родината на Дон Кихот се закусва по заведенията, в които се предлагат обичайните за Испания закуски - чуррос и поррас. Правят се от тесто, което се шприцова в горещо олио и се пържи. След това ги топят в шоколад, мед или мармалад.

Франция

По-традиция французите са елегантен народ, затова и закуската е доста скромна. Често на масата сутрин присъстват кифлички с конфитюр, кафе с мляко и прясно изцеден сок.

Близкия Изток

Повечето страни в Близкия Изток предпочитат сутрин да си хапнат обилно, защото обедите са доста горещи и хората избягват да се хранят. Продуктите, които най-често присъстват в менюто им сутрин, са сирене, кашкавал, маслини, зеленчуци, плодове и хляб.

За още любопитна информация, свързана с храната, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X