Напишете дума/думи за търсене

Често получавате сърцебиене? Може би имате пролапс на митралната клапа

Какво точно представлява?

За пролапс на митралната клапа на сърцето разговаряме с проф. д-р Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Трета градска болница. Тя обяснява, че сърцето има задачата освен да изтласква кръвта, да я движи в една посока. Нормално е връщането на кръвта назад да се спира от сърдечните клапи. Когато лявата камера изхвърля кръв към аортата, в този момент митралната клапа трябва да е плътно затворена, тъй като налягането в лявата камера се повишава.

Митралната клапа, която има две платна, трябва да издържи на това налягане и да не пропуска кръв, която да се връща обратно към лявото предсърдие. Проф. д-р Гочева твърди, че когато двете платна на клапата не се докосват и не се затварят плътно, е възможно в различна степен да се връща кръв към предсърдието. Започва да прониква кръв назад от лявата камера към лявото предсърдие. Това нарушение на хемодинамика на сърцето се нарича пролапс на митралната клапа. Той спада към класафикацията на сърдечните пороци.

Установява се с ехокардиография

Проф. д-р Нина Гочева обяснява, че най-често митралният пролапс е вроден. Установява се с преслушване и ехокардиография, която се прави лесно и безболезнено. Методът е сигурен, диагностицира наличието на митрален пролапс и определя степента му.

Попитахме проф. Гочева дали митралният пролапс има общо с шум на сърцето. "Да, категорична е тя, може да се открие рано, още в бебешка възраст." Затова тя съветва родителите, ако се чуе шум при детето им, задължително да му се направи ехокардиография. “Не бива да се страхувате от тази диагноза”, убеждава ни проф. д-р. Гочева, “защото митралният пролапс е козметично, анатомично нарушение и в преобладаващата част от случаите няма влияние върху продължителността на живота. Най-често се среща при високите и слаби жени, но не води до някакви функционални смущения. А когато е необходимо лечение, то е оперативно.”

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X