Напишете дума/думи за търсене

Виетнамският шоколад е от най-вкусните

Снимка: Yusuf Ahmad  Reuters

Макар и да не е от най-известните, виетнамският шоколад бързо набира популярност като един от най-вкусните. Според в. "Ню Йорк Таймс" той дори е най-добрият, цитира го dnevnik.bg

В покрайнините на град Хо Чи Мин вече пета година малката компания Marou произвежда своя шоколад по уникална рецепта. Тя отглежда голяма част от необходимото какао сама и то се бере на ръка.

Marou базира рецептата си на традиционния виетнамски шоколад, но и с няколко ключови добавки. В основата си, шоколадът се прави от сорта тринитарио, който пък е смесица от други два сорта. Компанията обаче има достъп до още най-различни други сортове и аромати. Тя контролира целия процес от източника до завършения продукт. Резултатът са шоколади с доста причудливи вкусове, дори на тютюн.

Компанията е основана от Самуел Марута, който е с френско-японски корени, и Винсент Мороу, който пък е с френско-американски корени. "Ние правим много френски шоколад от гледна точка на техниката. Повечето виетнамци предпочитат много по-сладък, но не толкова ароматен шоколад", коментира Марута.

Дори и след подбора на какаото и ароматите, специалният подход продължава. Семената ферментират шест дни в дървени кутии. След това се изсушават на слънце върху бамбукови подложки. След това Марута и Мороу лично подбират кои да бъдат използвани за направата на шоколад. Следва изпичане, премахне на шушулките и смилането им в паста. След това тя се нагрява и се добавя захар докато сместа не стане течна. Следват два дни на непрекъснато бъркане. Накрая течността се налива във формите, охлажда се и накрая готовият шоколад се опакова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X