Напишете дума/думи за търсене

Разкриват култовия графити майстор Банкси с метод от криминалистиката

Анджелина Джоли плаща 1 млн. паунда за рисунка на известния творец

Tой никога не показва лицето си, но това не му пречи да има милиони фенове по цял свят. Банкси твърди, че е просто графити майстор, който показва среден пръст на тривиалното изкуство.
За едни Банкси е гениален творец, други го смятат за арттерорист. Той рисува по предимно забранени места - фасади на сгради и дори паметници на културата. Според властите на родния му Бристъл, Великобритания, е обикновен вандал.
За дългогодишната си кариера обаче той не е хващан нито веднъж.

Мистиката около самата му личност не е била разбулвана повече, отколкото той би поискал. Малцина знаят със сигурност кога е роден, къде живее и как изглежда. Знае се само родният му град. Това не пречи на Банкси да издава книги и да дава от време на време он лайн интервюта, за да обърка версиите, които са актуални за него в момента.

Дълго и добре пазената тайна за самоличността му е на път да бъде разкрита. Британски учени твърдят, че са на път да разкрият кой стои зад Банкси - най-загадъчния уличен художник в света.
По метода на географското профилиране, използван при анализа на местопрестъпления в криминалистиката, специалисти от колеж "Куин Мери" на Лондонския университет са успели да достигнат до пазещия анонимността си Банкси.
Изследването на учените потвърждава издигнатата още през 2008 година версия, според която зад псевдонима Банкси се крие Робин Кънингъм - випускник на училището в Бристол.
Авторите на изследването са подбрали 140 предполагаеми творби на художника по улиците на Лондон и Бристол, които са разкрили няколко "горещи точки" за изучване. Появили са се барове, стадиони и адреси, съвпадащи с места, където често се е появявал Кънингъм.
И за феновете новината за разкритието на самоличността на Банкси е особено важна. Всяка година поне по веднъж сме скандализирани от сензационното разкритие на личността на графити майстора. Преди време социалните мрежи бяха претъпкани с новината, че Банкси е разкрит. Според информацията той е бил арестуван в Лондон и вече е ясно кой стои зад най-известните графити по света.
Според статията 35-годишният Пол Хорнър, известен като Банкси, е роден в Ливърпул, Великобритания. Всичко обаче се оказа фалшива новина, пусната от негов фен. А за да докаже, че определено е на свобода, Банкси направи нов графит
в Бристол. Рисунка пародия на "Момичето с перлената обеца" на Йоханес Вермеер, а вместо обеца, момичето в творбата на Банкси има кутия от алармена система.
В момента Банкси е един от най-ярките представители на световния стрийтарт. Той никога не анонсира появяването на творбите си. В книгата си Wall and Piece художникът споделя, че в началото на кариерата си е бил прекалено бавен.
"Много често не успявах да довърша картината си. Хващали са ме няколко пъти на "местопрестъплението", но още преди да стана прекалено популярен. Сега винаги имам поне един помощник с мен, за да завършим бързо картината", коментира в свое интервю Банкси. Негови графити може да бъдат видени на невероятни места. Рисунките му се появяват на 5 континента.


Най-смелият му проект е творба на бетонната стена между Палестина и Израел.
Последно рисува Стив Джобс, и то като мигрант от Сирия Новият графит с фигурата на създателя на Apple се появи на стена от бежанския лагер във френския град Кале. Графитът изобразява Джобс в обичайното му облекло - маратонки, обикновени сини дънки и черен пуловер с поло яка. В едната си ръка Джобс държи оригиналния модел Mac, а през рамото му е преметната торба. На официалния сайт на Банкси снимката на стената е придружена с кратко описание, гласящо "Синът на мигрант от Сирия".
"Често ни уверяват в това, че мигранството е в ущърб на приемащата страна, но Стив Джобс беше син на сирийски мигранти Apple е компанията с най-високи приходи в света - всяка година тя плаща седем милиарда долара данъци. И всичко това благодарение на факта, че държавата е приела един млад сириец от Хомс", пише в свое изявление Банкси.
Джобс е син на сириеца Абдулфатах Джандали и на германката Джоан Шибле. Фактът, че бащата на Джобс е имигрирал в Щатите от Сирия, беше използван многократно като аргумент в полза на приемането на бежанци и на уважението към тях.

Още за таланта четете в хартиеното издание на "168 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X