Напишете дума/думи за търсене

Как да направим стаята по-светла

Настроението ни зависи в голяма степен от количеството светлина – за никого не е тайна, че на слънчева светлина се чувстваме по-добре заради повишеното ниво на серотонин в организма. Как да направите дома си по-светъл с помощта на лесни трикове, така че да запазите доброто си настроение и в най-мрачното време?

Цветове

Най-разпространения съвет е да боядисате стените в бяло, да си купите светло мебели и да оставите минимално количество детайли, тъй като излишните предмети „поглъщат” светлината. Но не е толкова просто. Например, ако прозорците ви гледат на север, чисто белият цвят ще изглежда хладен, затова по-добре подберете за стените бежови, кремави или светложълти тонове. Светлосиният цвят в текстила и преметите се свързва с небе, море и ярки слънчеви дни. Колкото по-голямо е помещението, толкова повече светлина и въздух има в него. За да постигнете ефект на просторно пространство, заложете на малки оптически илюзии – например, тапети на вертикални райета.

Избор на подово покритие

Светлината в стаята ще дойде не само от стените и мебелите, но и от пода. Гладката повърхност отразява светлината (тъмните цветове я поглъщат - мебелите в тъмни тонове „обират” около 40% от светлината), едрите геометрични рисунки правят предметите по-малки. Чрез тези хитрини визуално ще увеличите жилищната си площ.

Постарайте се да се придържате към една цветова гама. Допълнително усещане за топлина и уют може да постигнете чрез няколко ярки детайла – постелки за диван или килим. Но дизайнерите съветват да не увличате прекалено по текстилния дизайн.

Щори, завеси, пердета

Следващият момент, на който непременно трябва да обърнете внимание, са прозорците. Освен да ги поддържате чисти, е неужно да им осигурите и подходящи пердета. Не използвайте тъмни и тежки щори и завеси. По-добре се спрете на леки, светли пердета, по-широки от размера на прозорците – така визуално ще ги уголемите.

Огледала и мебели

Още един от популярните съвети е да използвате огледала в интериора. Най-добре е да разположите огледалото срещу източника на светлина или вратата. Неслучайно в миналото огледалото обикновено е стояло над камината, срещу входа, а рамката му е била украсена със свещи – по този начин визуално помещението става по-просторно.

Дизайнерите препоръчват мебелите да са разположени до стените – не ги поставяйте в центъра на стаята, за да може светлината и въздуха да циркулират свободно.

Правилно осветление

Не разполагайте осветителните тела само на тавана. Най-правилно е да използвате няколко варианта – полюлей, стенна лампа и преносими източници на светлина (подова лампа или локално осветление – например до снимки, картини). Имайте предвид, че колкото по-нависоко е разположен източникът на светлина, толкова по-голяма ще в осветената повърхност.

Детайли в интериора

Важни са не само визуално-пространствените решения и правилното разположение на мебелите, но и най-дребните детайли в интериора. Стайните растения ще ви помогнат да понесете по-леко смяната на сезоните. Но не ги разпростирайте из целия дом, а обособете специално място с подходяща светлина, където да разполагате саксиите и вазите. Подберете цветя с целогодишен цъфтеж.

Зеленият цвят в интериора (текстил или малки детайли) добавя усещане за свежест, пролет и светлина. В скандинавските страни, където дневната светлина е по-малко, украсяват домовете със запалени свещи, които даряват уют. На прозорците може да поставите светодиодни светлини (LED), които създават ефект на запалени факли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X