Напишете дума/думи за търсене

Как да направим по-красиво жилището с осветление?

Планирането на осветлението в жилището трябва да стане още с проекта за новия дом или при поредния ремонт. Защото правилното позициониране на лампи, ключове и контакти, не само улеснява живота ни, но е доказано, че светлината влияе на работоспособността и психиката ни.

„Изборът на осветително тяло за дома зависи най-вече от желанието на клиента и интериора в дома, казва Даниела Накова, консултант в столичен магазин за осветителни тела - То е като при облеклото – вкусът определя избора. В крайна сметка човек трябва да се прибере вкъщи и да му е приятно и уютно. Не може да си сложи някаква лампа и някаква дреха, само защото е модерна. Сред най-актуалните предложения са вградени диоди с дистанционно управление, които променят и цвета си. Но се продават и така познатите полилеи, лампиони, настолни лампи. Не може в ретро стил къща да се сложат последен писък лампи! Те трябва да кореспондират с мебелите и подредбата.”

Така необходимата в ежедневието светлина може да помогне или да провали едно иначе добре обмислено обзавеждане. Затова многообразните осветители, всеки от които има своя функция, трябва умело да се подберат, така че да са функционални и да допринасят за атмосферата на помещението. Скритото осветление, луничките, аплиците очароват новодомците с възможностите си да привнасят нюанс в определени зони. Но по правило основното осветление, което обикновено огрява от горе, присъства във всяко помещение и идва само от един източник.

Диодното осветление е най-новото на пазара

По-отрано са познати диодните маркучи, след това – диодните ленти, диодните крушки, които са заместител на халогенните, предназначени за луничките. Изключително икономични са - консумацията им е само 3 вата, а светят като за 35-40 вата от другия вид. Щадят фасунгата, защото не нагряват осветителното тяло, и могат по-дълго да се използват от халогенните крушки. Вече се правят диодни лампи за стандартна и миньонка фасунка. Скоро ще има и по-малки - g9 и gJ4.

Мнението на специалистите е, че диодното осветеление е бъдещето, но вероятно след 5-6 години ще дойде и неговият час за пенсиониране. В момента са много малко приложенията му, което е икономически обосновано.

Енергоспестяващите крушки са масово разпространени, тъй като 100 и 75-ватовите крушки вече излязоха от производство, останаха 60 и 40-ватовите, но и те са в процес на спиране. И те не нагряват, което осигурява по-дълъг живот на осветителното тяло. Могат да се сложат на всяко тяло, което е със стандартна фасунга или с миньонка. Освен че са икономични, са и безвредни за зрението. Повечето енергоспестяващи крушки не могат да се димират (да се увеличава и намалява светлината постепенно посредством димер). Това е възможно, само ако има специална електроника, иначе изгарят.

Детската стая иска много светлина

Дори и стените в помещението на детето не бива да са в тъмни краски. Не са за предпочитане и насочващите спотове, тъй като малкото едва ли ще се съобрази с това къде точно пада светлината. Хубаво е основното осветление да идва от полилей, а настолната лампа е задължителна за къта, където хлапето ви учи уроците си. Подходящ е и лампион, светещ нагоре, който се „управлява” с димер. И нека лампите в детската са свежи, за да внасят настроение.

Всекидневната позволява микс от осветителни тела

В зависимост от квадратурата на хола, могат да се поставят всякакви лампи на различни места. Разбира се, за предпочитане е осветителните тела да са от една серия, за да има естетика в подредбата. Някои предпочитат да комбинират основното с лунички, които са с димер, за да могат, когато гледат телевизия или си почиват, да тушират силния блясък на лампите. С аплиците, монтирани на стената, в които има по-слаби крушки, се постига същият ефект. Не дразни и светлината, която идва от лампион, а и той стои шик в хола.

Осветлението „разделя” бокса и трапезарията

Вариант е да се сложат абсолютно различни лампи, за да се разграничи едното от другото помещение. Друг вариант е от един и същи вид да се постави плафониера в бокса и полилей в трапезарията, а над масата за хранене - висяща единичка. Могат да се сложат лунички с диодни лампи над барплота или спот с насочваща светлина. Над мивката е добре да има диодна лента или луминисцентна лампа, от които се предлагат и с подвижно рамо, което позволява да се насочва светлината, където е необходимо. Лунички се поставят и на козирката на кухненските шкафове.

Настолните лампи са задължителни за спалнята

Висяща единичка с енергоспесяваща глобусна лампа, на която може да й се регулира височината, или плафониера са подходящи за спалнята. Крушките за това помещение не е необходимо да са силни. От значение са настолните лампи, които създават комфорт и са приятели на зрението ни, ако четем, шием или се занимаваме с нещо друго в леглото, което изисква светлина. Могат да се поставят и спотове на спалнята, стига да позволява модела й, а защо не и лампион.

Луничките са решение за банята

Най-добре е в банята да се поставят лунички, които да са на трансформатор, защото в нея има влага и е за предпочитане токът да не е 220 волта, а 12 волта. Над огледалото е препоръчително да има изнесено осветително тяло или две отстрани, които да са изцяло влагозащитени. Според стандартите, ако лампата е на повече от 60 см от душа или ако има душ кабина, може лампите да не са влагозащитени. Но все пак за наше спокойствие не е лошо да се застраховаме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X