Напишете дума/думи за търсене

Лечебни масажи стигат до всяка болна точка

Eдин от най-приятните лечебни методи е рефлексологията. Лежиш, почиваш си, а специалистът масажира твоите ходила и така стимулира определени рефлексни точки на стъпалото. Когато се натисне една от тях, ефектът е подобен на масаж на дадена част от тялото.

Още в древността хората приемали краката като важен фактор, който се грижи за здравето на всички органи. Ето защо ходенето бос е толкова полезно и важно.

Извeждат се токсините от организма

Този масаж е достатъчен, за да се осигури грижа за здравето на цялото тяло, защото след него се получава отпускане, подобряване състоянието на нервната система и повишаване на тонуса. Специалистите казват, че с рефлексология се постига не само физически, а и енергиен и емоционален баланс. Можело дори да се изведат токсините от организма и така да се постигне цялостно излекуване.

Масажът започва, като пациентът ляга и кракът, по който се работи, се повдига и подпира отдолу. Първо се започва от дясното стъпало. То отговаря за органите в дясната половина на организма – половината от стомаха, единия бял дроб, половината от мозъка, дясното око. А левият за лявата половина – черен дроб, сърце и т.н.

Масажът на палеца подобрява имунитета

По всяко ходило има седем хиляди нервни окончания, свързани с органите в тялото, и какъвто и здравословен проблем да има човек, той се изписва върху ходилата. Първо се работи по точките, проекция на главата и централната нервна система, и след това надолу към органите.

Масажът на палеца е равен на масаж на главата. Освен това с него се подсилва имунната система и човек е защитен от настинка и грип. Нежното натискане може да се прави с върха на пръстите или с кокалчетата. Най-важното е да не се подценява чувствителността на човека, който се масажира. В никакъв случай не трябва да се допуска болка.

Понякога при масаж рефлексологът напипва „кристалчета“, които се усещат сякаш под кожата има сол, която той стрива между пръстите си. Когато те са в зоната, отговаряща за бъбреците, в тях може да има песъчинки или камъни. Това са токсини, енергийни блокажи. Понякога специалистите напипват празнота по ходилата, например при изваден яйчник.

Тялото е като написана книга

Индийският рефлексолог Сатджит Аден, който идва у нас няколко пъти в годината за лечебни сеанси, е работил както със седемгодишно дете, така и с 96-годишен старец. И казва, че терапията помага и е безвредна за всички възрасти. Той е помагал на болни от рак след химиотерапия за извеждане на токсините от организма, на жени с нередовен и болезнен цикъл, на пациенти с дългогодишна мигрена, с тахикардия, с проблем с щитовидната жлеза, дори на заклети пушачи, които след терапията се отказват по собствено желание от никотина. Нерядко той „напипва“ проблема в началото, още преди лекар да е поставил диагноза. Смята, че тялото е книга и ако се вгледаш в написаното, ще разбереш за своя проблем, но ако не го сториш, той ще прерасне в нещо, което след това трябва да лекуваш. Освен рефлексологията индиецът обича да споделя с другите любимата си рецепта за здраве - да търсим и да постигаме баланс във всичко. „За мен всеки ден от живота е урок. Всяко нещо е връзка и стъпка към друго“, казва още той.

още нещо

За релакс на краката след уморителен ден помагат геловете с екстракт от гинко билоба и индийски кестен. Те подобряват кръвообращението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X