Напишете дума/думи за търсене

Кога втората употреба не си струва

Стане ли дума за пестене на пари идеята за покупка на употребявани вещи идва на първа помощ. И с основание. Всеки дом разполага с набор ненужни вещи, импулсивни покупки, остарели, но все още годни за използване технологии, неадекватни подаръци, от които иска да се отърве на почти всяка цена. А това е добра новина за търсещите по-изгодна сделка. Не винаги. Има неща, с които не си струва да правите компромиси, колкото и да ви притиска портмонето.

Матракът

Може да не е последен писък на иновативните технологии, да не е много мемори паметлив или пък изумително красив, все пак през по-голямата част от живота му ще е завит. Но трябва да е нов. Дори да е изключително запазен, употребяваният матрак е употребяван. И с каквото и да го покриете, този факт няма да се промени. Нито потенциалното изобилие от акари, миризми или мръсотии върху или в него.

Възглавници

Не се отнася само за тези, които бихте използвали за сън, а и за декоративните. Няма как да знаете дали са ползвани от предишния им собственик само за украса или са прекарали живота си в леглото на домашния любимец. А ако флоралните мотиви или келтските символи в десена им са трудно устоими, запазете ги, но задължително се отървете от пълнежа.

Козметика

Кремове, пудри, сенки, червила. Не рискувайте с „отворени и ползвани са само за проба”. Дори и да са в срок на годност, дори и да изглеждат неупотребявани. Не е известно какви бактерии са полепнали по тях при пробата, нито как продуктите са съхранявани.

Обувки

Да, не се знае колко души са ги пробвали на бос крак в магазина преди да се сдобиете с тях. Нито какво са оставили в уж чисто новата ви придобивка. Със сигурност обаче е по-малко от това, което може да намерите в обувки втора употреба. Да не говорим за амортизациите – разлепване, изкривяване, износване. Може да са обути и веднъж, но им стига, ако е било за 20-километров преход в планината.

Електроника

Какво толкова може да му има на тригодишен телевизор, че да не го закупите на половин цена. Нищо и всичко. Като се започне от изтеклата гаранция, през интензивната му работа без почивка, до стоенето му до радиатора. Все информация, която ще ви се спести преди покупката. Отнася се и за компютрите и умните устройства като таблети и смартфони. Може да уцелите с изгодна сделка, а може и да е имало причина предишният им собственик да е искал да се раздели с тях. Разбира се, сметката за ремонта е изцяло ваш проблем.

Автомобилни гуми

Болезнена тема особено през зимния сезон, кошмар за бюджета ви. Изкушаващо е да посегнете към втората ръка. Ако питате портфейла, е за предпочитане. Сигурността на пътя е на друго мнение. Доверете й се, гласувайте за новото. Не бързайте да се отказвате обаче от износените гуми. Дайте им още един шанс, не на борсата за втора употреба, а на люлката в задния ви двор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X