Напишете дума/думи за търсене

Лисабон - атлантическото бижу на Европа

Лисабон е градът, спечелил титлата на 2015-а година за „Европейски предприемачески регион на годината”. По същото време португалската столица претърпя подобрение на външния си вид. Центърът на града беше реновиран, бяха отворени нови магазини и кафенета, а работниците се върнаха.

Разположен на Атлантическото крайбрежие, този пристанищен град е относително малка столица с 548 000 души. Изпълнен е със златни пясъчни плажове и 220 дни слънчево време през годината. Лисабон предлага голяма култура в живописната среда, където анлийският е широко говорим. Освен това, разходите за офиси и персонал са относително ниски сравнение с други столици в Западна Европа.

Градът привлича повече от 4 милиона посетители на година.

В момента има истински предприемачески дух в Лисабон. Хората обичат техните традиции, но са и много отворени към иновации. По време на кризата много хора откриха възможност да живеят другаде и да открият различен начин за правене на нещата. Сега, когато започва да има повече възможности тук, те се връщат и носят цялата тази енергия с тях.

Летище

На около 7 км (4 мили) северно от центъра на града се намира модерното и основно летище с директни връзки с 43 държави и над 110 дестинации. Терминал 1 предлага голям брой магазини и ресторанти, докато Терминал 2 се използва основно от бизнес въздушни линии и има много лимитирани удобства. Метрото отива директно от летището към центъра на града. Работи от 6.30 сутринта до много късно, а пътят отнема около 21 минути. Билетчето струва 1.40 евро.

Парите имат значение

Полезно е да носите със себе си около 50 евро кеш за всички малки такси и похапвания. Ще ви излезе по-скъпо, ако седите на тераса или ако сте в туристическа нажежена точка. Ако в обслужването не е включено колко е, то обичайният бакшиш е около 5%, както и 10% в изисканите ресторанти. Няма нужда да оставяте бакшиш, ако сте си взели само закуска или кафе.

Свободно време

Ще бъде загуба, ако напуснете Лисабон, без да чуете поне малко от португалската фолклорна музика - фадо. В града можете да откриете много клубове с тази музика.

Идеалният начин да изучите този град със стръмните му улици е да скочите в местните трамваи. Трамвай 28 е особено живописен, но е доказана основна туристическа точка и привлича много джебчии. Ако можете, се качете на него, когато не е толкова претъпкан - рано сутрин или в ранния следобед. Наслаждавайки се на гледката, пазете портфейла и чантата си!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X