Напишете дума/думи за търсене

д-р Райна Стоянова: Суперхраните си имат своите български еквиваленти

Какво количество какаови зърна да приемаме дневно за добро настроение?

Препоръчваното количество от тази суперхрана, изключително допринасяща за усещането ни за щастие, е по 1-2 зърна на килограм тегло. Наистина са доста горчиви, но се свиква с вкуса им и много добре се комбинират с годжи бери.

Кои храни са подходящи за увеличаване на сексуалното желание и доброто представяне в леглото за мъже и за жени?

Храните афродизиаци са много. Скаридите и мидите, например, съдържат D-аспартамова киселина и NMDA (N-метил- D-аспартат) съединения, които имат положителен ефект върху половите хормони тестостерон и естроген. Ягодите, бананите, нарът, папаята, черният хайвер също са популярни с тези си свойства. Ацтеките наричали авокадовото дърво „дървото на тестисите“, тъй като плодовете му растяли по двойки и наподобявали тестиси. Афродизиакалната слава на авокадото се дължи именно на въпросната прилика.

Знаем, че чесънът дава сили на организма, но не пада ли кръвното от него?

Чесънът наистина има изключителни свойства. Той съдържа фосфор, калций и желязо, йод, сяра, хлор, алицин и алисатин. Заради високото ниво на алицин предотвратява окисляването на вредния холестерол и хората с високо ниво на вреден холестерол е редно редовно да включват чесън в менюто си. Полезен е при хипертония. Когато човек има високо кръвно, алицинът в чесъна действа отпускащо на кръвоносните съдове. Освен това чесънът се бори с тромбозите.

За какво е полезно червеното вино и в какво количество дневно да пием?

За ползата от червеното вино отдавна се знае и неслучайно дори СЗО препоръчва консумацията на минимални дози с терапевтична цел. Червеното вино безспорно е един от най-богатите източници на полифеноли. Те са мощни антиоксиданти, които се получават от кожата, семената и дори дръжките на гроздето по време на ферментационните процеси. Най-силният и известен сред полифенолите е ресвератролът. Той доказано намалява възпаленията, понижава лошия холестерол и предпазва кръвоносните съдове. Също така намалява риска от диабет и болест на Алцхаймер и може да спре растежа на раковите клетки (поне в лабораторни условия). Но трябва да имаме предвид, че при висока концентрация ресвератролът е токсичен.

За още вкусни предложения, практични съвети, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X