Напишете дума/думи за търсене

Кои храни не трябва да се комбинират?

Оптималното храносмилане зависи от редица фактори, най-важният от които е правилното комбиниране на храните, известно с по-популярното име разделно хранене. Съблюдаването на принципите му до голяма степен удовлетворява и изискването за спазване на алкално-киселинното равновесие в организма. Не си даваме сметка, но храносмилането отнема повече енергия, отколкото например тичането, плуванено или колоезденето. Отговор на въпроса кои храни не са подходящи едни за други дава д-р Райна Стоянова.

д-р Райна Стоянова
д-р Райна Стоянова
Повечето храни съдържат няколко хранителни вещества, но обикновено съотношението им е благоприятно. Почти винаги едно от веществата е доминиращо и това определя типа на храносмилателния процес. Например, ако се хапва хляб (състои се главно от въглехидрати - скорбяла, по-малко белтъчини и съвсем малко мазнини), храносмилателният процес се настройва така, че да се създадат оптимални условия за смилане на скорбялата: алкална реакция в устата, слабо кисела в стомаха и отново алкална в дуоденума и червата. На втори план започва смилането на белтъчините, където се изисква много по-кисела среда в стомаха и друго ензимно съдържание. Когато съотношението на хранителните вещества се измени - например с добавяне на месо към хляба, съотношението между въглехидрата (скорбялата) и протеините се променя и се стига до непълно разграждане и нежелани явления като белтъчно гниене и ферментация. Хората се оплакват от подуване на корема, тежест, газове. Променя се алкално-киселинният баланс и е възможно навлизане в кръвта на разпадни белтъчни продукти с потенциален алергизиращ характер.

Храната преминава през стомаха в последователността, в която е приета, стомахът се пълни постепенно – пласт по пласт. Салата, основно, десерт се разполагат в стомаха една след друга, като в зависимост от вида на храната смесването със стомашния сок отнема различно време. Ако то е твърде бавно, храната ферментира още в стомаха, в онези негови части, в които тя не е в контакт със стомашния сок. Това е причината хапване на десерт или плод за десерт да води до ферментация - стомахът е пълен и захарите от десерта или плода не могат да осъществят контакт със стомашния сок.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X