Напишете дума/думи за търсене

Кои храни не трябва да се комбинират?

Лошите комбинации:

Белтъчини и скорбяла

Комбинацията, която може би най-често се среща в хранителния режим на огромен брой хора, поради което някои от тях гледат скептично на разделното хранене, най-често защото не искат да променят навиците си. Сред най-разпространените примери за подобна комбинация спадат хляб със сирене, месо с картофи, пиле с ориз, кюфтета с пържени картофи и др. Чувството на тежест в стомаха след обилно хранене може да се дължи на прекалено голямо количество храна, но е възможно да е плод на лошото съчетаване на храните с високо съдържание на белтъчини и скорбяла. Подобна комбинация нарушава киселинния баланс и затруднява храносмилането.

Скорбяла и захари

Примери са съчетаването на хляб с конфитюр, хляб с мед, хляб с течен шоколад; различни видове сладкиши, пасти, торти, кексове, понички, вафли и др. Захарите се разграждат бързо, но скорбялата – не. При едновременното приемане на двете вещества част от захарите могат да се задържат в средата на стомаха и да започнат да ферментират. Смесени с остатъци от неразградена скорбяла, навлизат в червата, където ферментацията продължава. Това причинява подуване на червата.

Скорбяла и киселини

При тази комбинация не се осъществява предварително храносмилане на скорбялата от слюнката в устата. Примери за подобни комбинации са хляб с домати, ориз с мариновани зеленчуци, картофи и кисели краставички и др.

Някои напитки също допринасят за лошото храносмилане на храни, съдържащи скорбяла, тъй като са киселинни – колата, виното, светлата бира, плодовият сок, кафето.

Белтъчини и киселини

При това единство разграждането на белтъчините се нарушава и процесът остава незавършен. Остатъците от белтъчините могат да се задържат в стомаха прекалено дълго и да започнат да се разлагат, което може да доведе до неприятен вкус в устата. Непълното смилане затруднява по-нататъшното разграждане на белтъчините в дванадесетопръстника и остатъците от белтъчините продължават да се разлагат в червата. Това е валидно при комбинация на белтъчини с продукти с високо киселинно съдържание. Примери са комбинациите месо с кисело зеле, ориз със сос, пиле с ананас, наденица с кисело зеле, маринована херинга, риба и лук, мариновани в оцет.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X