Напишете дума/думи за търсене

Кои храни не трябва да се комбинират?

Мазнини и захари

И тази комбинация е неблагоприятна за храносмилането. Продуктите, които имат мазнини, не съдържат захари и обратното. Като че ли самата природа подсказва, че съчетанието не е добро. Не ни привличат ядки със сладък плод, сирене с конфитюр или шоколад.

Белтъчини и захари

Това по принцип е рядък избор, като примери за него са месо със сладък плод, риба с плодове, сладък десерт след белтъчна храна.

Комбиниране на различни видове белтъчини

Тук е важен видът на белтъчините (животински ли са, или растителни) и тяхната концентрация. Примери за подобни комбинации са бекон с яйца, сирене с ядки, яйце с мляко, месо със сирене.

Комбиниране на различни видове мазнини

И тук е важно да се прави разликата между животински и растителни източници. Комбинацията сама по себе си не е лоша, но е добре да се стараем да избягваме едновременното приемане на различни видове мазнини, както и да внимаваме с количеството. Храносмилателната система е неспособна да преработва прекалено голяма доза мазнини наведнъж.

Независимо от противоречивите мнения по въпроса за комбинирането на храните, всички медици сме наясно, че трудноусвоимата храна вреди. Още от древни времена хората са се замисляли за принципите на комбинирането й. Храната е изходният материал, от който се структурират клетките на нашия организъм, но със сигурност няма да има полза от храна, която не се усвоява, а води да образуване на газове и ферментни продукти.

Енергията от храната трябва да възстановява изразходваната такава и да спомага за оздравяването и регенерирането на организма. А за тази цел се налага оптимално съчетаване на продуктите според съдържанието им на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X