Напишете дума/думи за търсене

Природни лекарства, подходящи за диабетици

Захарният диабет принадлежи към група ендокринни нарушения, свързани с проблеми с усвояването на глюкозата, липсата на хормон инсулин в организма или намалената му биологична активност. Резултатът от заболяването е хипергликемия - постоянно повишено ниво на глюкоза в кръвта.

При човек с диабет панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин, или клетките стават устойчиви на хормона. В резултат на това глюкозата не може да попадне в тях и той се натрупва в кръвта и по-късно се изхвърля с урината. Накратко, кръвната захар се повишава и клетките гладуват. Диабетът е сложно заболяване, но някои от проблемите, свързани с него, могат да бъдат решени с прости неща. Има лечебни билки, които подобряват метаболизма на кръвната захар.

Много хора с диабет се обръщат към естествени лекарства, за да помогнат за контролиране на това заболяване.
Но е важно да се отбележи, че докато тези лечения могат да облекчат симптомите и да намалят риска от усложнения, когато се комбинират с конвенционални терапии, те не лекуват диабета и не трябва да заменят лекарствата.

Гурмар (Gymnema sylvester) е аюрведична билка, известна още като „прекъсвач на захарта“. Всичко, което трябва да направите, е да изпиете една чаена лъжичка прах с няколко глътки вода след обяд или вечеря.

Листата и плодовете на боровинките съдържат инулин, който лесно може да се справи с началния стадий на диабет.

Горските ягоди са източник на инсулиноподобни и хормоноподобни вещества, които нормализират захарта в организма.

Нийм е широко разпространен в Индия и притежава редица удивителни лечебни свойства. Той повишава чувствителността на рецепторите към инсулин, помага за подобряване на кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове, понижава нивата на кръвната глюкоза и намалява зависимостта от хипогликемични лекарства.

Орехови листа - съдържат витамини С, В1, Р; танини, фитонциди, наситени киселини, стабилизиращи глюкозата и предотвратяващи вазоспазъм (спазъм на кръвоносните съдове).

Индийска къпина - гликозидът, присъстващ в семената й, предотвратява превръщането на нишестето в захар. Той намалява кръвната захар и помага за предотвратяване на скокове на инсулин. Тя притежава и свойства, които могат да ви предпазят от сърдечни заболявания и други съдови заболявания.

Коренът от репей е източник на арктин и арктигенинови гликозиди, които имат благоприятен ефект върху метаболизма и превръщането на въглехидратите. Той съдържа полизахарид инулин, който регулира концентрацията на глюкоза в плазмата, понижавайки нейното ниво.

Канела - подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвната глюкоза. Консумирането само на ? чаена лъжичка канела дневно може да подобри чувствителността към инсулин и да помогне за контрол на теглото, като по този начин намали риска от сърдечни заболявания.

Корен от елекампан - растението съдържа горчивина, която насърчава производството на естествен инсулин от панкреаса.

Семена от сминдух. Сминдухът е известен със способността си да понижава нивата на кръвната захар при диабетици. Всичко, което трябва да направите, е да изпиете по една чаена лъжичка прах на гладно сутрин. За да бъдете ефективни, консумирайте този прах всеки ден с топла вода. Сминдухът съдържа фибри, които помагат да се забави скоростта на храносмилане. Това допълнително регулира усвояването на въглехидратите и захарта и понижава нивата на захар.

Цикорията е ефективна при всички видове диабет, затова се препоръчва да я приемате всеки ден. Растението ви позволява да стабилизирате кръвната глюкоза, като избягвате резки скокове в организма.

Коприва - действието на растението е насочено към поддържане на органи и системи, страдащи от диабет. Полезните вещества, съдържащи се в копривата, подобряват усвояването на инсулина и спомагат за намаляване на приема на лекарства.

Мента - има спазмолитично, жлъчегонно, метаболитно, диуретично, противовъзпалително действие върху организма.

Хората с диабет се нуждаят от адекватни количества витамини от група В, както и от мастноразтворими витамини като А, D, Е и К. Яжте храни, богати на тези витамини, като риба, птици, месо, яйца, моркови, кайсии, бадеми, спанак и зеле. Може също така да приемате допълнителни добавки с тези витамини, но след консултация с лекар.


Билки, полезни при диабет 2

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X