Напишете дума/думи за търсене

16 ползи от ананаса за здравето

Ядете ли редовно ананас? Вероятно не, така че започвайте. Не знаете какво губите, ако само кусвате късчето от този плод, попаднало в чашата ви с коктейл. Ананасът не само е много вкусен. Той е много полезен за кожата, костите, стомаха и червата ви. Причините да се яде често ананас са общо 16 и след като се запознаете с тях ще ви се прииска да си отглеждате ананас вкъщи:

1. Много хранителен

Този цитрусов плод съдържа изобилие от витамин С, тиамин, витамин В6, фолати, магнезий и мед. Ако и това не ви убеждава да го ядете повече, имайте предвид, че ананасът е богат и на ниацин, пантотенова киселина, магнезий, калий и още много други.

2. Заздравява костите

Една чаша с парчета ананас ви дава 76% от дневната доза манган. Заедно с цинка, калция и медта той преотвратява изтъняването на костите заради остеопороза.

3. Подпомага храносмилането

Две шайби ананас за десерт улесняват смилането на изяденото месо, защото бромелаинът в ананаса разгражда месните белтъци. Ананасът се бори с възпалението на панкреаса и предпазва от диабет, тъй като подпомага обмяната на захарите.

4. Разширява усмивката

Едва ли някой зъболекар ви е казал, че при недостиг на витамин С най-много страдат зъбите. Първо се възпаляват венците и кървят. После капилярите започват да се пукат и накрая се разклащат и самите зъби. Ананасът укрепва венците и ги предпазва от гингивит и пародонтоза.

5. Спира ставни болки

Ананасът е толкова полезен за ставите, че се препоръчва от сдруженията за борба с артрита за успокояване на болката в тях и за възвръщане на подвижността им. При ревматоиден артрит и остеоартроза ананасът действа като нестероидното лекарство срещу възпаления ибупрофен.

6. Регулира кръвното

Ананасът съдържа калиев цитрат, който уравновесява свръхдозата натриев хлорид от солените храни и така снижава кръвното налягане.

7. Пази от рак

Кората на ананаса се бели, но не бива да се изхвърля. От нея се прави чай, който блокира разрастването на туморните клетки и дори ги унищожава. Смята се, че активната му съставка бромелаин е най-ефикасна срещу много агресивния рак на дебелото черво. Плодът е полезен и при рак на простатата, но според медиците той вероятно има и други терапевтични свойства.

8. Спира упорита кашлица

Пак заради витамин С плодът засилва имунитета и облекчава болката в зачервеното гърло. Сокът от ананас помага са отхрачване и потиска кашлицата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X