Напишете дума/думи за търсене

16 ползи от ананаса за здравето

9. Изостря зрението

Ананасът съдържа доста витамин А и това го прави полезна храна за очите, кожата и мукозните мембрани. Доказано е, че заради съдържанието на витамин А ананасът забавя дегенерацията на макулата.

10. Разбива съсиреци

Ананасът има антикоагулантни свойства и това го прави незаменима храна за хора, чиито венозни тромби не се разтварят по естествен път.

11. Помага за отслабване

Тъй като е богат на фибри, ананасът забавя освобождаването на глюкозата в кръвта, но пък е сладък и засища. Това го превръща в оръжие срещу т. нар. ядене от нерви.

12. Спира стомашно разтройство

Сокът от ананас отдавна се предписва срещу киселини и при разстроен стомах. Но ако се пие много сок, резултатът може да е диария.

13. Помага за зачеване

Ананасът изчиства пикочните пътища и намалява възпалението, причинено от ендометриоза. Така увеличава шанса за забременяване.

14. Заздравява рани

Редовната консумация на пресен или замразен ананас съкращава времето на зарастването на рани.

15. Прави кожата еластична

Пак заради витамин С ананасът е полезен на тялото при регенерацията на кожата, сухожилията, хрущялите и кръвоносните съдове. Смесен с мед и кисело мляко, се нанася директно като лицева маска.

16. Върви с месо

Бромелаинът в ананаса разгражда пептидните връзки в аминокиселините и така прави сдървканите хапки месо по-лесни за смилане. Тази способност се проявява при множество различни белтъци, така че ананасът е подходящ като гарнитура за ястия с всякакво месо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X