Напишете дума/думи за търсене

Кои храни не трябва да се комбинират?

Благоприятни комбинации: Белтъчини и мазнини

Това е естествена комбинация на хранителните вещества, тъй като в редица храни, които съдържат белтъчини, има и мазнини. Белтъчините и мазнините са съвместими и се срещат в много продукти, като обикновено водещо е количеството на белтъчините, а мазнините са по-малко. Хубавото при тази комбинация е, че мазнините забавят функциите на стомаха, така че остава повече време за по-пълноценното разграждане и усвояване на белтъчините.

Хранителните режими, които съветват да се консумира само месо (на едно ядене) са пример за подобна комбинация, при която в рамките на една-единствена храна се приемат белтъчини и мазнини.

Скорбяла и мазнини

Примери за подобни комбинации са хляб с масло, задушени картофи, задушен ориз, чипс и др.

Мазнини и киселини

Киселините имат благотворно въздействие върху мазнините, които с тяхното посредничество се разграждат по-бързо. Например малки количества лимонов сок или оцет (киселини) помагат за по-лесната преработка на храни с подчертано съдържание на мазнини. Нужно е да се внимава и да не се прекалява с употребата на големи количества киселини. Примери за подобни комбинации са по-мазна риба с лимонов сок, ядки или сирене с кисел плод, сирене с домат и др.

Захари и киселини

Подобна комбинация може да се срещне при едновременната консумация на сладки и кисели плодове например. Също така примери за подобна комбинация са киселото мляко с мед, кисело мляко със сладък плод, кисело-сладък сос и др.

Комбиниране на различни видове скорбяла

Смята се, че едновременното приемане на различни видове храни, които съдържат различен вид скорбяла, не натоварва храносмилателната система и че подобна комбинация е добра. Примери за подобни комбинации са хлябът от смесено брашно (в което има различни видове зърнени продукти), кифли, различни видове макарони и спагети, картофени крокети (картофи и галета) и др.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X