Напишете дума/думи за търсене

5 съвета, за да не харчим много пари за козметика

Козметиката е важно перо за бюджета, но често в стремежа си да изглеждаме добре харчим твърде много. Как да избегнем излишните разходи в името на красотата?

1. Намерете адекватни заместители на скъпите марки

Истината е, че луксозната козметика не винаги си струва парите. За никого не е тайна, че когато купуваме продукт на известна марка, ни се налага да платим също за дизайнерската опаковка, за рекламната кампания и за самото име на фирмата. Професионалната козметика далеч не изглежда толкова лъскаво – защото производителите държат на съдържанието, а не на външността.

Проучете пазара за продукти, които имат сходен състав със скъпите, но не са от толкова известни марки. Напълно вероятно е да останете доволни от резултата и да спестите пари.

2. Използвайте по-малко количество

Вероятно сте виждали в рекламите как героините щедро поливат главите си с шампоан и мият зъбите си, като преди това са изстискали почти половината паста за зъби върху четката. Не правете обаче това у дома. Целта е производителите да ни накарат да консумираме по-големи количества. За измиване на коса със средна дължина необходимото количество шампоан е колкото орех. За лицето са достатъчни 4–5 капки крем. А за да почистите зъбите, сложете тънка ивица паста на четката и не добавяйте повече в процеса на миене на зъбите.

3. Изберете многофункционална декоративна козметика

Може би ще ви се стори невероятно, но легендарната Бриджит Бардо е използвала един-единствен молив за клепачите, веждите, а понякога и за контура на устните си. Съвременните средства за макиаж са по-многофункционални, отколкото предполагате. Червилото може да се използва и за руж, със спиралата за мигли може да подчертаете веждите, а с кафявите сенки за очи или пудрата с тъмен нюанс може да замените средството за оформяне на контура на лицето.

4. Купувайте козметика на едро или в големи опаковки

Тази стратегия ще ви помогне да спестите, особено ако купувате по този начин повечето от козметиката, която ползвате. Но имайте предвид, че много магазини хитруват, като предлагат т.нар. фамилни опаковки на висока цена, разчитайки че повечето хора автоматично приемат голямото количество за икономия на средство. Затова винаги калкулирайте себестойността на продукта.

5. Пазарувайте точно толкова козметика, отколкото имате нужда

Преди да си купите поредния лак за нокти в любимия си цвят, помислете за общото количество на лакове в козметичната ви чантичка. Дайте си сметка дали реално ще използвате продукта или дали заради него няма да „погребете” козметиката, която сте си купили миналата седмица. Така освен че ще избегнете безпорядъка, ще спестите и значително количество пари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X