Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, които помагат при астма

Никой не може да предвиди кога астмата ще атакува. Колко силно, колко продължително, колко мъчително. Пристъпите затягат примката около трудно дишащия гръден кош, а всяка поета глътка въздух е победа.
„Избягвайте провокиращите фактори, за да избегнете астмата и нейните прояви”. Чували сте тези думи от устата на различни специалисти. Но, когато стане дума за астма, злото почти никога не е едно. Дразнителят на бронхите често е даже неизвестен. Пък и човек не може да се изолира от всичко, дори и астмата да настоява. Някои храни обаче може да помогнат за облекчаване на състоянието и честотата на пристъпите. Стига да не попадат в списъка ви със забраните.

Ябълки
Те са вкусни, сочни, ароматни, има ги почти през цялата година на пазара. И са богати на флавоноиди, а с това са полезни в борбата със задуха и стягането в гърдите. Според проучване, хората, които консумират не по-малко от 2 ябълки седмично, са с 30% по-малко уязвими да развият астма.

Пъпеш
Богатството на витамин С в цитрусовите плодове се ползва със завидна известност. Портокалите и грейпфрутите обаче често попадат в графата на алергените за много астматици. Въпреки това не е нужно да се лишавате от витамина. Той е важен антиоксидант и помага на тялото да се справи с вредното въздействие на свободните радикали. Може би вашият витамин С се крие под кората на пъпеша.

Моркови
Най-добре току-що извадени от градината на баба. Но и от пазара вършат работа. Заради бета каротина. Той е полезен не само за очите и сърцето, но и за да държите атаките на астмата по-далеч при физически натоварвания.

Кафе и черен чай
Не може да се отрече, че тези две напитки има какво да предложат на тялото в положителен план. В това число да помогнат за облекчаване на дискомфорта, причинен от астмата. Чаят и кафето имат бронходилатиращо и освобождаващо действие, а това е добре дошло за всеки задъхан астматик.

Ленено семе
Омега-3 мастни киселини и изобилие от магнезий. Комбинация, която си струва да не бъде пренебрегвана, особено когато става дума за здравето на белите дробове.
А то е крехко. И един хладен полъх на вятъра може да му е достатъчен, за да го разклати. Както и шепа ядки, порция миди или пък чаша мляко. Открийте вашите провокиращи храни и ги дръжте далеч от погледа на астмата, но пък щедро посягайте към тези, които може да помогнат да я облекчите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X