Напишете дума/думи за търсене

Сугестопедията - уникалният метод, отключващ мозъка

Сугестопедията е уникален български метод на обучение, при който знанията се усвояват спонтанно, без стрес и умора, чрез позитивна творческа комуникация между учител и ученици. Оригиналната образователна система, разработена от проф. д-р Георги Лозанов, е международно призната – още през 1978 г. ЮНЕСКО я препоръчва за разпространение в целия свят. Сугестопедията е най-ефективна при изучаване на чужди езици от деца и възрастни, както и при началната училищна педагодика.

Методът комбинира психология и педагогика и се основава на факта, че човешкият мозък има в резерв невероятен потенциал. Пламен Натов, собственик и управител на училище „Артис” и на езиков център „Алегро Виваче”, където се провежда сугестопедично обучение, обяснява, че сугестопедията следва естествените човешки способности за учене. По този път се оказва, че ученето може да бъде вдъхновяващо, а не изморително.

При децата

При стандартната образователна система обикновено се изучават отделните елементи, а целта е в края на учебната години да се изгради цялостна картина. Така ако детето изпусне един елемент, обикновено му е трудно да го навакса. Сугестопедията започва от голямата картина и постепенно прави връзките между отделните елементи. Сугестопедагогът Правда Китанова разказва, че непрекъснатото свързване между част и цяло кара мозъкът да работи много по-интензивно. Освен това наученото се свързва и с емоциите, което осигурява трайни знания. Учителите непрекъснато правят тестове, без децата да разбират, че са изпитвани. Образователният процес се случва естествено, без напрежение, с удоволствие, лекота и подкрепа.

Многократно завишени знания

Една от основните техники на сугестопедичния метод, която се прилага и при децата, и при възрастните, е подаването на много повече информация в сравнение със стандартните образователни системи. Изследванията показват, че по този начин приемаме между три и пет пъти повече знания. Разкрива се скритият потенциал на мозъка – може да не запомним всичко, но при определени обстоятелства знанието, от което имаме нужда, ще се активира. Пламен Натов обяснява, че за целта първоначално информацията се подава на подсъзнателно ниво (чрез табла, художествени сюжети, музика, приятен интериор), а след това се акцентира на съзнателно ниво. Грешките се коригират меко, фокусът е върху успеха. Всичко това води до по-успешно запаметяване на повече информация, без натрупване на умора, без зазубряне.

още нещо:

Сугестопедията не е „игропедия”, както много хора погрешно смятат. Зад доброто настроение, песните, танците и смеха в час се крие строга методика, в която всяка стъпка на преподавателя е внимателно премислена. Благодарение на сугестопедичния метод за пет седмици при възрастните се постига добро владеене на чужд език и се преодолява езиковата бариера. Децата се научават да четат за един месец, развиват умения за критично мислене и общуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X