Напишете дума/думи за търсене

Как да откъснем децата от виртуалния свят

Когато искаме децата да не прекарват часове пред таблетите и компютрите, а да ги „пълнят“ с градивни занимания, е нужно да забравим за забраните. На помощ идват правилата, спокойният тон и обясненията. Съветите по този житейски казус дава Стела Даскалова – социален педагог, семеен консултант и автор на книгите „Всичко започва от детството”, „Какво се случва с любовта” и „Всяко дете е герой”.

Колко време да дадем за телевизор и таблет

Децата по-лесно спазват правила, ако виждат че и възрастните ги спазват. Трудно е да се ограничи времето за телевизия на детето, ако родителите прекарват много време пред телевизора. Тогава то чувства несправедливост и аргументът „Защото си малък!” изобщо не го удовлетворява. В такива случаи децата нарушават правилата при първия възможен случай. Друг важен момент при въвеждането на граници е максимално зачитане правото на избор, интересите и достойнството на детето. Така, че ако въведем граница един филм на ден, нека детето избере дали да е след училище или по-късно. За по-малките непосредствено преди лягане е по-добре да се четат книжки, но внимавайте за съдържанието на приказките и историите.

Важно е реалният им живот да е интересен и динамичен

Ако това не се случва, виртуалното пространство се превръща в единствения им източник на забавления и отдушник на напрежението, поради което може да ги погълне изцяло. Родителите са тези, които би трябвало да помогнат на детето да развие самоконтрол и да намери баланса между виртуалния и реалния живот, така че новите технологии да помагат на развитието му, без да му пречат.

Какви занимания да им предложим вместо най-обичаните

Приятелствата в реалния живот, споделените със семейството дейности и забавления, контактът с природата, пътуванията, творческите занимания, спортът. Често родителите ограничават контактите на децата с приятелите им, като не осъзнават колко важни са игрите навън и контактите с деца извън училище. Децата обожават да се събират по домовете и да учат заедно, да се забавляват. Ако са задължени да стоят вкъщи и да учат с часове, в тази принудителна изолация компютърът се превръща в най-добрия приятел и прозорец към света.

Какво да правим, ако времето е лошо

Децата мечтаят за забавни родители, които умеят да се наслаждават на мига, да играят по детски с тях, и да са креативни. Забавленията са не по-малко важни от задълженията. И не е нужно родителите да измислят на какво да си играе детето. Достатъчно е да му осигурят спокойствие и свобода, за да развихри въображението си. Понякога „скуката” или „нищоправенето”, както би казала Пипи Дългото чорапче, ражда гениални идеи.

Може да се свържете със Стела Даскалова на имейл: [email protected]

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X