Напишете дума/думи за търсене

Деца пред екрана. Колко часа дневно?

Малко телевизия, малко игри на компютъра, след това и на телефона. Даваме ли си сметка колко много време прекарват децата ни пред екран? Това съвсем не е безопасно.

Американската педиатрична академия препоръчва категорично да не се превишава времето от два часа дневно, през което малчуганите да са пред екран. Според специалистите след този период се увеличава рискът от превъзбуда, прояви на нервност, проблеми с очите, дори високо кръвно налягане.

В днешния свят, когато навсякъде сме заобиколени от екрани обаче, препоръката на учените се струва почти невъзможна на много семейства. Затова от Американската педиатрична академия дават съвети намаляването на времето през компютър, телевизор или смартфон да се превърне в семейна политика и да важи за всички членове.

Дайте пример

Ограничете своето време за телевизия, Фейсбук или блогове. Научете детето (а и себе си) да оптимизира часовете, които прекарва в интернет. Вместо да гледа произволно картинки в Инстаграм три часа, по-добре да прекара двайсетина минути с някое приложение за учене на езици като Duolingo например.

Покажете на детето как бързо и ефективно да търси информация, която му трябва за училищни проекти и домашни, а не да губи часове в четене на маловажни странични факти.

Играйте заедно

Колкото и да е голямо детето ви, винаги отделяйте време за съвместни занимания. Те играят важна роля в живота дори на подрастващите, а за най-малките са жизнено необходими. Създайте си план за реално общуване. Вместо вечер да си пишете със своите приятели в социалните мрежи, а детето ви да гледа телевизия или да виси на смартфона, заемете се с някое занимание без екрани. Поиграйте на карти, редете пъзели, рисувайте, танцувайте, гответе заедно, разходете се – всичко каквото ви се прави и е подходящо за възрастта на малчугана.

Създайте „зони“ без екрани

Дори и да не гледате нещо конкретно, ако телевизорът в стаята работи, вредното влияние от екрана ви се отразява. Затова създайте зони без екрани в дома. Най-важното е такава да е стаята на детето. Там не бива да има нито компютър, нито телевизор, а таблетите и телефоните да се изключват и да се държат на неутрално място през нощта. Забранете също така смартфоните по време на закуска, обяд и вечеря.

Четете

Почетете книга на детето си, дори то вече да е голямо и отдавна да умее да чете само. Или заедно разгледайте някоя интересна енциклопедия, списание или албум. Всичко, което не дава готови картини като филмите, а стимулира въображението, е изключително важно за развитието на малчуганите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X