Напишете дума/думи за търсене

Интериор в стаята на ученика

Началото на учебната година е повод да помислим доколко детето се чувства комфортно докато учи, играе и си почива вкъщи. Децата растат бързо, а с тях трябва да се променя и стаята им.

В стаята на ученика непременно трябва да има място за подготовка на уроците, съхраняване на учебниците, тетрадките и канцеларските материали. Необходимо е да се помисли за правилно осветление и мебели, съобразени с ръста на детето.

Зона за подготовка на уроците

Работната маса на ученика трябва да е достатъчно просторна, за да може да разположи спокойно учебниците, тетрадките и помагалата. По-големите деца може да получат като задача за домашна работа да нарисуват плакат или да направят чертеж, затова е добре на повърхността на бюрото да се събира лист с размер А0.

Кръглата маса не е подходяща за учене и за игри, тъй като лактите на детето ще са във въздуха. Затова изберете правоъгълен или в краен случай квадратен плот.

Столът задължително трябва да е с облегалка и да се регулира на височина. В зависимост от ръста на детето, се препоръчва следното съотношение между височината на масата и стола:

Светлината, независимо дали е естествена или изкуствена, трябва да пада върху масата от ляво или отпред. Може да прикрепите над бюрото рафтове за книги, но те трябва да са разположени така, че детето да стига удобно до тях, без риск да се удари.

Зона за почивка и игри

В зоната за почивка най-важната част е удобното легло с хубав матрак и подходяща възглавница. Може да се опитате да спестите от всичко друго, но не и от място за спане, тъй като именно там прекарваме 1/3 от живота си.

Ако пространството позволява, може да сложите легло с размер за възрастен, но на децата им харесва, когато креватът „расте” заедно с тях.

Най-добре подберете ортопедичен матрак – той ще поддържа тялото на детето в правилно положение. Има двустранни матраци, при които едната страна е по-мека от другата. Като пълнеж детският матрак може да съдържа кокос, латекс, полиуретанова пяна. В идеалния случай възглавницата също трябва да е ортопедична, но подборът тук е по-сложен, тъй като не всеки може да се приспособи към този тип възглавници. Има възглавници с различна твърдост и с мемори пяна (прилягащи към извивките на тялото), изработени от хипоалергенни материали.

Над леглото е добре да има лампа с регулираща се светлина, за да може детето да чете преди заспиване. Ако се страхува да спи на тъмно, сложете нощна лампа с мека светлина.

Може да украсите стените с картини и плакати. Или пък да окачите бяла дъска, на която детето да рисува или да пише (дъската може да заместите с обикновен бял лист).

Не се препоръчва поставяне на телевизор в детската стая. Не забравяйте да контролирате ученика колко време прекарва пред таблета или компютъра. Непременно помислете за място за съхраняване на играчки – шкаф, рафтове или чекмеджета.

Ако детето няма собствена стая

Ако живеете в едностаен апартамент, непременно предвидете за детето негов кът. Дори и помещението да е малко, винаги има изход от ситуацията. Желателно е да отделите зоната на детето с шкаф, преграда, щора и т.н. Според психолозите дори и най-общителните хора имат потребност от уединение и лично пространство.

В магазините за мебели се предлагат множество варианти за детски кът за малки помещения – например, леглото може да се вдигне на високо, а под него да се организира зона за учене и игри. Имайте предвид обаче, че ако детето е палаво, високото легло може да увеличи риска от травми. Още един вариант за сгъваемите легла и маси.

-----

Непременно научете детето още от най-ранна възраст да се грижи за стаята си – да подрежда, да събира учебниците и играчките си, да пуска прахосмукачка, да оправя леглото си. Защото дори и най-удобният интериор е безсмислен, когато цари безпорядък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X