Напишете дума/думи за търсене

Спестяване с ограничен бюджет? Въпрос на тренинг

Лятната ваканция вече е зад гърба ви, сложила е нови снимки за спомен в рамка и стари сметки за оправяне на масата. Колкото и лошо да ги гледате, не чакайте да ви се разсърдят и доброволно да си тръгнат. Най-много съвсем да разплачат портмонето ви след време, ако не им обърнете финансово внимание. Добре биха ви дошли малко средства в момента.

Парите никога не стигат за спестяване, когато бюджетът е натясно. Лошото е, че ви трябват именно тогава.

Не отлагайте повече
Няма човек, който би се отказал от пари, от повече пари или дори от малко пари, когато е в нужда. Стига да има откъде да вземе. Да се заделя в днешно време, не е лесна работа, кой каквото ще да казва. Наясно сте обаче, че без спестявания е още по-трудно. Не протакайте. Вземете решение и го направете, започнете да спестявате сега. Не утре, не на заплата, не след празниците.

На час по лъжичка
Не е нужно да стартирате с голяма сума, от която ще ви заболи и вероятно ще ви обезкуражи. Ограниченият бюджет и без това е изнервен до предела и е нормално да се съпротивлява. Не се поддавайте. Спестяването е повече от слагане на пари далече от очите и ръцете. То е далечна перспектива. И изисква усилие и трениране на волята с малки крачки.

Не изваждайте от портмонето, заделяйте върнатото
Дали да платите на зъболекаря, или да си купите обувки? Труден избор, имате възможност само за едното. Рестото обаче приберете в касичка, и без това за другото не стига. Направете го и с дребните, които ще ви върнат в бакалията, и със стотинките, които намирате случайно по джобовете на дрехите. След месец може да се изненадате какво се е събрало, без особено да забележите. Може би вече има за обувки.

Пазарлъкът не е дребнавост
Не и когато двата края на бюджета са на две съседни планети. Той може да ви спести пари в определени случаи, стига да успеете да счупите езика си на две и да поискате отстъпка. Разликата в цената не бързайте да харчите веднага. Добавете я към фонда за обувки.

Спестяванията растат с целите
Никой не е казал, че заделянето на пари няма да ви се услади. Щом сте успели за месец да спестите за обувки, може да спестите и за нов шкаф, в който да ги приберете след два. Не е ясно дали въобще ще имате желание за харчене впоследствие. А това е добра новина за спестовните ви навици.

За вашите навици. Не за тези на приятелите ви, които не спират да обикалят екзотични дестинации, на съседите ви, които пак са с нова кола, на колегите ви, които никога не са влизали в магазин за стоки с повече от една употреба. Чергата за всеки е различна. По-важното е, че вашата не е с дупки или поне има с какво да я закърпите, когато се прокъса. Защото имате спестявания и тренинг как се правят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X