Напишете дума/думи за търсене

Внимание! Офисни алергии

В този текст няма да става дума за алергия към стресова работа, деспотичен шеф или неприятни колеги. А за веществата, които може да причинят алергия на работното място. Симптомите на офисната алергия за известни – запушен нос, болки в гърлото, наподобяващи простуда, зачервени очи, кожни обриви. И още – перманентна умора и сънливост.

Алергия към климатик

Нерядко офисните климатици получават внимание само когато се повредят – обикновено няколко години след монтирането им. През това време в дренажната система се натрупват бактерии и вируси, които може да станат причина за развитие на сериозни заболявания на дихателните пътища. Освен това климатиците увеличават циркулацията на въздуха, което означава, че раздвижват и праха – а това може да е стимул за алергична реакция. За да се избегнат тези рискове, филтрите на климатика трябва да се сменят всеки месец, а пълно почистване на устройството е необходимо да се прави на половин година.

Алергия към компютър

Когато се нагрее до 50–55°С, корпусът на компютъра започва да отделя химични съединения, наречени трифенилфосфати – те го правят устойчив срещу изгаряне. Но наред с това са силен алерген, който може да предизвиква хрема и обриви. Отделянето им е най-силно, когато компютърът е нов, и намалява след седмица активно ползване. Още един алерген може да е прахът, който се натрупва по клавиатурата. Клавиатурата и мишката са идеална среда за размножаване на бактерии и гъбички – особено ако компютърът се ползва от повече от един човек. За да намалите риска, редовно проветрявайте помещението, почиствайте праха и мийте ръцете си след работа с компютър.

Алергия към стайни растения

От една страна, стайните растения може да филтрират или да поглъщат вредните вещества. Но от друга, полените им може да станат причина за алергия. По тази причина за офиса не са подходящи растения със ситен цветен прашец (здравец, иглика) или с твърде остър аромат (билки). Най-добре подбирайте растения с едри листа, които имат способността да пречистват въздуха. И се ограничете до 2-3 саксии в помещението.

Алергия към миещи средства

Всички повърхности, обработени с почистващи препарати, оставят върху покритието тънък слой химически вещества. Когато изсъхнат, се разпръскват в затвореното пространство и така попадат в дихателните пътища и на повърхността на кожата. Най-опасни от гледна точка на развитие на алергии са препаратите с хлор, които отдавна са забранени в Европа, както и тези със силен аромат. За да намалите опасността от алергии, може да помолите хигиенистите да употребяват възможно най-малко „химията” при почистване на офиса, както и да проветряват добре помещенията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X