Напишете дума/думи за търсене

Екзотичната особеност на наргилето

Тази вещ от Изтока създава атмосфера, настроение и ароматни облаци. Вредно или полезно е пушенето на наргиле, как да го запалим и как да изберем тютюн?

Вреди ли на здравето

Всички знаем за вредата от пушенето на тютюн. Наргилето обаче е уред, който може да използвате за пушене на безвредни билки, сушени плодове и други подобни. Магазините предлагат специални смески за наргиле, които или не съдържат тютюн, или са с минимално количество. Пушенето на наргиле е в пъти по–безвредно от цигарите. „Водната филтрация намалява количеството катран и никотин, ако използвате истински тютюн. Но все пак всяко изгаряне на вещества, което минава през дробовете, не е особено полезно. Ползването на наргиле веднъж-два пъти в месеца не е проблем“, казва д-р Искра Ангелова.

Предимството е лек и ароматен дим

Това, което привлича много хора към наргилето, а не към цигарите, е сладкият, лек и ароматен дим за разлика от тежкия, парлив и задушлив дим от цигарите. Тютюнът за наргиле винаги е влажен. Овлажнява се от „сироп“, в който има мед, сушени плодове, билки и други съставки според аромата. Именно от меда и плодовете идват сладостта и приятно ухание.

Избор на тютюн

Видът, който ще вземете, може да оцените, след като го опитате, но има някои основни неща, към които да се придържате. Избягвайте крайностите. Ситният и едрият тютюн горят или твърде бързо, или твърде слабо. Същото се отнася до влажността. „Сиропът“ не трябва да капе при отчупване на парченце от тютюна. За да запалите наргилето, е нужно освен уред да се запасите с тютюн, въглен, станиолче или фолио за печене и метални щипки, ако самото наргиле не е снабдено с такива. Всички тези неща може да си купите от магазинчетата за ориенталски стоки. Обикновено оттам, където си купувате наргилето, може да се снабдите и с консумативи.

Как да го запалим

Сглобете наргилето. Налейте вода, може и алкохол или сок за повече аромат, в стъкленицата. Нивото на течността трябва да е 2-3 см над края на тръбата. Заредете чашката. Добре е да го направите с пръсти, като внимавате да не натъпчете чашката, трябва да има пространство, за да се прецежда димът. Обвийте чашката с алуминиево фолио или станиол и с остър предмет направете 10-ина дупчици. Върху надупченото фолио поставете нагорещените въглени. Разпалете, като интензивно дърпате въздух, който не вдишвате, през чибука.
Ако нямате нерви и време да се научите да палите наргиле сами, насладете се на този ориенталски обичай в някое заведение по празниците. Ще ви отпусне и ще ви разтовари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X