Напишете дума/думи за търсене

Ако ви боли глава, не посягайте веднага към аптечката. Опитайте това

Когато ни боли глава, бързаме възможно най-скоро да се избавим от дискомфорта и обикновено веднага гълтаме хапче. По-безвредно е обаче да надвием главоболието с натурални методи.

Според лекарите най-често срещано е главоболието, причинено от напрежение, стрес, преумора, изобилие от емоции, а също и от физическо напрежение, предизвикано от спазми на мускулите на врата, раменете и черепа. По правило тази болка е със средна интензивност, двустранна, с усещане за натиск. Отстранява се най-добре с техники за релаксация, гимнастика, ароматерапия.

Масаж

Масажът на главата и врата успешно подобрява мозъчното кръвообращение и отпуска мускулите. Самомасаж за 3-5 мин успокоява главоболието, умората и напрежението дори и след сериозно умствено или физическо натоварване. Всички движения се извършват по посока на растежа на косата, от скалпа към шията, ушите и т.н. Може да масажирате главата с цели длани (с галещи движения) или с пръсти (с лек натиск).

Гимнастика за очи

Движенията на очите също помагат срещу главоболие, тъй като стимулират мозъчното кръвообращение. Използвайте някои от следните упражнения: замижете за 3-5 сек, след което отворете очи (повторете 6-8 пъти). Мигайте бързо в продължение на 15 сек (повторете 3-4 пъти); затворете очи и масажирайте с кръгови движения веждите в продължение на 1 мин; правете кръгови движения с очи първо в едната, а после в другата посока (повторете 4-6 пъти).

Контрастни вани за крака

Тази процедура подобрява значително периферното кръвообращение, в резултат на което главоболието намалява или отслабва значително. Трябват ви два легена – в единия налейте гореща вода (38-40°С), а в другия – студена. Потапяйте краката си последователно в единия и в другия леген. Започнете и завършете процедурата с топла вода. Вместо вани може да изпробвате и контрастен душ.

Ароматотерапия

Етеричните масла също премахват мускулното напрежение и разширяват съдовете. Най-подходящи са маслата от лавандула, мента, грейпфрут, портокал. Преди сеанса измерете кръвното налягане. Ако е леко понижено, изберете масла от портокал и грейпфрут, ако е повишено, подходящи са маслата от лавандула и мента. Смесете по 2-3 капки от маслата с 1 ч.л. базово масло – кайсиево, бадемово, зехтин. Втрийте в кожата в областта на слепоочията, между веждите и зад ушите.

Спокойствие и вода

Понякога за да се справите с главоболието, е необходимо просто да легнете в тъмна стая и да затворите очи. Зад врата си сложете лед, увит в кърпа – усещането за хлад ще отвлече вниманието ви от болката в главата. Проверете дали пиете достатъчно вода – дехидратацията може да предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и в резултат да причини усещане за тежест и болки в главата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X