Напишете дума/думи за търсене

Безценните съвети на Десислава Пеева за забавяне на стареенето

Всеки би искал да забави хода на времето и да бъде младолик и здрав. Това е възможно с подходящо хранене и отношение към себе си. Как да останем млади по-дълго ни съветва Десислава Пеева, която наскоро издаде книгата си „Моето изкуство да живея и да се обичам“ с редица антиейджинг рецепти. Тя е сертифициран health coach (здравен съветник) към Institute for Intergrative Nutrition в Ню Йорк, САЩ.

Десислава, кои храни ни помагат да не стареем бързо?
Това са природните дарове – плодовете и зеленчуците, накиснатите ядки и семената. Храните, които ни помагат да забавим процесите на стареене би трябвало да консумираме в по-голям порцион и да са 70-80% от храненето ни.

Кои зеленолистни ще препоръчате и как да ги приготвяме?
Зеленолистните са сред първите в класацията на антиейдж храните. Препоръчвам зелени салати, спанак, рукола, тученица, коприва, магданоз, копър, целина, броколи, които е да редуваме. Вкусна и лесна е салатата от зелена салата, бейби спанак, рукола, домат, краставица, чушка на ситно, магданоз, копър, дресинг от намачкано авокадо и лимон. Тя може да се обогати с хранителна мая, в която има протеини и витамини от група В.

Коя салата с магданоз ще ни препоръчате?
Предлагам табуле, което обаче не се прави с булгур, а с белено конопено семе. То има перфектен баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Булгурът е възпалителна храна. Салатата ще направим като сложим ситно нарязан магданоз, два домата, пресен лук на ситно, сок от половин лимон, 5-6 с.л. конопено семе и хималайска сол.
Броколито и зелето също имат антиейджинг ефект, както и антиканцерогенни свойства. Препоръчвам всички зеленолистни да се консумират сурови, защото в сготвен вид образуват оксалатни камъни в бъбреците и не са полезна храна. Изключение прави броколито, което може да се консумира задушено.

Каква салата от зеле правите?
Не препоръчвам салата изцяло от зеле, защото при повечето хора то предизвиква газове и подуване на стомаха. Затова може да се добави шепа от него в салата или да се направи на кисело с естествена ферментация. Нарязваме го, слагаме сол, омачкваме го, добавяме вода, оставаме го за 2-3 дни да ферментира и го прибираме в хладилника. От него консумираме по 2-3 с.л. дневно и получаваме полезни пробиотици.

Каква вкуснотия може да направим с броколи?
Може да направим суров пастет. Слагаме суров шамфъстък, розички броколи, босилек или копър, скилидка чесън, малко лимон, хранителна мая и всичко това се слага в блендера до песто. Него може да сложим върху салата, пълнозърнеста паста или паста от тиквички.
Ежедневно използвам авокадо. То е източник на мононаситени мастни киселини и витамин С, които поддържат кожата здрава и предотвратяват стареенето. Може да се използва като дресинг в салата или като гуакамоле. То се прави с намачкано авокадо, чесън, малко домат, лимон, чушка, магданоз, сол. Може да се сервира с крекери или с препечена филийка.
Доматите също са антиейджинг храна. Те са източник на ликопен, който е мощен антиоксидант и предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. Консумирайте доматите в салата със зехтин или като ароматни брускети.
Друга антиейджинг храна е чесънът. Той помага в борбата с рака и сърдечносъдовите болести.

Каква полезна закуска препоръчвате?
За закуска препоръчвам да хапнем диня или пъпеш, които хидратират и са богати на витамини А, B, С и Е. Те се консумират на празен стомах рано сутрин, не за десерт, както прави българинът. Аз режа пъпеша наполовина, махам семките и го ям с лъжичка. Други антиейджинг плодове са ягодите, малините, боровинките, черешите. Те също се консумират за закуска и на празен стомах или в плодов шейк. През лятото може да си изсушим плодове. Аз изсуших череши, кайсии, ягоди в дехидратор и ще си подготвя още. Компоти и консерви не препоръчвам.
Зеленият чай също е антиейджинг и е чудесно начало за деня. Добре е да е органичен.

Колко пъти седмично да хапваме месо и сирене?
1-2 пъти в седмицата може да се хапват животински продукти, но от органичен произход. Сиренето е най-добре да е козе или овче. Може да се добавя в салати, но не и да се консумира с хляб, ориз, картофи. Месото е добре да е от пасищно животно и да се съчетава със салата от зеленчуци. В противен случай в организма се получава ферментация, загниване и трудно усвояване от организма.
Как да правим обичания от българите таратор, но да е по-полезен за здравето?
Той може да не се приготви с кисело мляко, а с мляко от накисната от вечерта шепа слънчоглед. На следващия ден го изплакваме, добавяме една чаша вода, миксираме в блендера и се получава мляко. Добавяме краставица, копър, малко чесън, половин лимон, орехи и имаме чудесна алтернатива на нашия традиционен таратор.

Във всеки брой на списание "Рецепти за здраве" публикуваме по едно подобно интервю със специалисти по храненето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X