Напишете дума/думи за търсене

Как една лесбийка стана министър в Сърбия

Новият  министър на държавната администрация и  местното самоуправление Ана Бърнабич не крие сексуалната си ориентация, а говори за нея с гордост.

Ана Бърнабич учи в САЩ и Англия. През 2013 г. е обявена за бизнес дама на годината

Годината е 2010-а. Сърбия влезе в световните новини с поредните сблъсъци по време на гей парад по улиците на Белград. В насилието, провокирано от над 20 000 враждебни към хомосексуалистите екстремисти, бяха ранени над 150 души, повечето полицаи. Крайнодесните активисти хвърляха тухли и коктейли “Молотов” по полицаите, крещейки “смърт за гейовете”. Властите отмениха парада “Белград прайд” през следващите три години. Събитието беше възродено през 2014 г. и 2015 г. Миналата година парадът премина без инциденти, но от съображения за сигурност присъстваха повече полицаи, отколкото членове на ЛГБТ (гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални) общността по улиците, припомнят сръбските медии.

Дискриминацията е широко разпространена в Сърбия, а Белград е под натиск от ЕС да подобри защитата на малцинствата. Хомосексуалността става законна в национален мащаб едва през 1994 г., но все още няма признаване на еднополовите връзки. Гей браковете остават незаконни.

Над 150 души бяха ранени по време на “Белград прайд” през 2010 г.  На снимката: активисти държат плакат с думите “Заедно  можем”.
Над 150 души бяха ранени по време на “Белград прайд” през 2010 г. На снимката: активисти държат плакат с думите “Заедно можем”.

Спомените за насилието на парада през 2010 г. са все още пресни. Само няколко години по-късно първият хомосексуален министър в Сърбия, а и на Балканите е вече факт. 40-годишната Ана Бърнабич стана първата лесбийка, не криеща сексуалната си ориентация, която влиза в управлението на балканска държава. Тя пое поста на министър на държавната администрация и местното самоуправление. През март 2016 г. Бърнабич влезе в конфликт с Фискалния съвет на страната заради плановете си за въвеждане на онлайн фискално фактуриране. Нейното име беше споменато и около аферата “Лидия Удовички”, в която правителството беше обвинено в изнудване на американската компания “Континентал Уинд”. Макар да не е обвързана с политическа партия, много неправителствени организации застанаха зад кандидатурата на Бърнабич. Подкрепа получи и от ЛГБТ обществото на международно ниво.

“Тази жена има

прекрасна енергия

и аз нямам търпение

да работя с нея”, коментира премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Ана Бърнабич е една от шестте нови министри в сръбския кабинет. Завършва гимназия в Белград през 1994 г. Учи бизнес администрация в университета “Нортууд” в щата Мичиган, САЩ, където се дипломира през 1998 г. През 2001 г. получава магистърска степен по маркетинг от университета “Хъл” във Великобритания. Въпреки впечатляващата си биография тя влезе в световните медии не заради своите умения, а заради сексуалните си предпочитания. В интервю тя сподели, че очаква вниманието към нея да стихне, след като официално встъпи в длъжност. “Надявам се това да отшуми за 3 или 4 дни и след това да не бъда известна като гей министър”, сподели Бърнабич. “Бих предпочела да изляза на светло сега, за да се приключи с този въпрос, така че след това да мога да се съсредоточа върху работата си”, отсече тя.

Междувременно ЛГБТ организации в Сърбия определиха избора ѝ за министър като исторически. Според белградската “Гей-Стрейт Алайънс” Бърнабич дава надежда за Сърбия.

“Това е огромна

стъпка в създаването

на общество на равни

възможности, базирани на равенство и опита на хората, независимо от тяхната сексуална ориентация, полова идентичност или друга лична характеристика”, заяви говорител на организацията. “Участието на ЛГБТ хора в политиката е от решаващо значение за повишаването на толерантността, намаляването на дискриминацията и насилието срещу хомосексуалистите.

Влиятелната Сръбска православна църква открито се обявява против гей прайдовете, твърдейки, че хомосексуалността е болест. Когато Сърбия беше ударена от тежки наводнения през лятото на 2014 г., патриархът на Сръбската православна църква Ириней обяви бедствието като ясно предупреждение от Бога точно когато Белград се готвеше за още един парад. Според патриарха “Белград прайд” е “нещо, което е против Бога и природните закони”. Повече от 80% от 7-милионното сръбско население са православни християни. Патриарх Ириней твърди, че “голямо мнозинство” от сръбските граждани са против “безсрамните” прайд събития.

Премиерът Александър Вучич не споделя мнението на църквата и се радва на подкрепата на ЛГБТ обществото в Сърбия. “Нейният личен избор не ме интересува, тя е добре дошла в правителството”, каза Вучич пред журналисти, след като беше запитан за сексуалната ориентация на Бърнабич. “Казах ѝ, че това, което ме интересува, е работата, която върши”, добави той. Премиерът даде висока оценка на професионалните качества на 40-годишната Ана Бърнабич и подчерта, че в биографията ѝ няма петна. Новата министърка владее английски и руски език. Като експерт в държавната администрация през 2006 г. тя създава Националния алианс за местно икономическо развитие (НАЛЕД) – организация, която работи за създаването на възможно най-добри условия за икономическо развитие в Сърбия. До назначаването ѝ в сръбското правителство тя работи като председател на изпълнителния съвет на НАЛЕД. Повече от три месеца отне на Вучич да сформира новия кабинет, след като Сръбската прогресивна партия спечели изборите в края на април. Правителството получи вот на доверие на 9 август.

Сред първите, които реагираха на новината за назначаването на Бърнабич, беше Борис Миличевич, първият ЛГБТ активист, влязъл в сръбската политика. Той е член на “Гей-Стрейт Алайънс” и на Централния комитет на Социалистическата партия на Сърбия (СПС). “Надявам се решението на премиера да насърчи повече ЛГБТ хора да участват в политиката, а многото хора, които вече държат позиции в правителството, да се разкрият”, каза Миличевич.

Премиерът Вучич обеща да се бори за правата на хомосексуалистите като част от усилията да се приближи към членство в ЕС. “Ана и аз говорихме на тази тема. Тя не го крие, а говори за това с гордост. Попита ме дали това, че е лесбийка, ме притеснява, защото със сигурност хората ще започнат да говорят. Аз отговорих, че ме интересуват само резултатите, а аз знам колко способна и трудолюбива е”, разказа Вучич.

Сръбският комисар за защита на равноправието Бранкица Янкович коментира, че ходът на Вучич е обнадеждаващ за гейовете в Сърбия, които са “изложени на дискриминация, а понякога и насилие”. “Тази номинация показва, че е възможно да се избере човек на базата на неговия опит и знания, а не сексуална ориентация”, каза Янкович. “Решението на Бърнабич открито да декларира, че е гей, е окуражаващо”, добави тя.

Ана Бърнабич се съгласи да се срещне с Драган Маркович - един от най-явните противници на движенията за правата на гейовете и лесбийките, в родния му град и негов избирателен район Ягодина. Маркович, който е по-известен с прякора си Палма, беше кмет на Ягодина в продължение на осем години. През този период той превърна Ягодина в туристическа атракция, откривайки восъчен музей, зоологическа градина и огромен аквапарк. Известен е и с враждебната си позиция по отношение на въпроса за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. “Ако гей общността ще ни отведе в Европа,

аз ще остана тук и

ще пазя овцете си

- имам 80”, каза веднъж лидерът на “Единна Сърбия”.

През 2014 г. той бе признат за виновен за дискриминация и осъден да заплати глоба на белградската “Гей-Стрейт Алайънс”. Неправителствените организации го съдеха заради негово изявление пред медиите през 2011 г., в което той се противопостави на гей парада, казвайки, че “хомосексуалистите искат да представят нещо, което е болно, като нещо нормално”.

Маркович твърди, че не е променил отношението си към проблема с правата на ЛГБТ, но се е “научил да приема нещата, които не харесва, ако това е в интерес на държавата”. Той добави, че няма проблем с факта, че нов министър е гей, но партията му все още не може да се съгласи с феномена на гей парадите. “Аз и “Единна Сърбия” нямаме нищо против гейовете особено ако те са експерти. Но никога няма да подкрепим гей парада”, обясни Маркович.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X