Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако детето се страхува от морето

Повечето хора обичат досега с морето, но всяка първа среща с него минава по мед и вода. Доста деца в началото се страхуват от вълните. Не искат да влязат по никакъв начин, защото се страхуват от непознатата и голяма морска шир. Какво да правим в този момент, за да не пострада почивката ни.

Басейнът идва на помощ

Преди да влезем в морето с детето може да му покажем, че водата е приятна като напълним с нея басейн. Преимуществата са, че в него няма вълни и водата в него е по-топла от тази в морето. Това със сигурност ще му хареса. А и в басейна ще може да си играе с любимите играчки.

Неправилно е да караме малкото насила да влезе във водата. Всеки е бил свидетел на татковци, които грабват детето и самоотвержено влизат с него във водата без да се съобразяват с крясъците му. Това не е начинът то да привикне с водата. Няма защо да се бърза. Колкото и да сме амбициозни родители трябва сами да се озаптяваме в такива моменти, за да не травмираме детето.

Постепенно привикване чрез игра

Към морето се привиква постепенно и с игра, която е най-близка до ежедневието на децата. Затова е добре да останем с него на брега, да направим замък или дупки в пясъка, в които да влиза вода и малчуганът да може да се къпе. Хвърлянето на топка във водата, разговорите с гуменото пате, поклащащо се по повърхността, заиграването с пояса могат идеално да адаптират малкото. Нужно е да създадем у детето чувството, че е в безопасност.

Нужни са непрестанни обяснения

Необходимо е през цялото време да говорим на детето и да му обясняваме какво правим, какво предстои, какво да направи като идва вълната. Добре е да му обясним, че е важно да го запознаем с морето, защото то е необходимо, за да се научи да плува и да се гмурка. Може да му разкажем как ние също сме се страхували от морето като малки, както и как сме преодолели своите притеснения. На хлапето му е нужен онзи кураж, който сте получили от вашите родители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X