Напишете дума/думи за търсене

Безопасни ли са поясите за здравето на децата

При отиване на плаж с деца се носи цял арсенал от пояси, плувки, надуваеми дюшеци и т.н. Някои от тях обаче крият рискове.

25% от родителите използват класическите пояси за децата си – както за най-малките, така и за по-големите. Специалисти алармират, че употребата на тези предмети крие множество опасности. Основната е, че в зависимост от теглото на детето и движенията му поясът може да се обърне и малчуганът да се окаже с главата под водата.

Риск крият и модерните пояси тип седалка. Те наистина дават възможност на най-малките да бъдат возени от родителите във водата, но винаги има опасност от преобръщане. Някои специалисти обясняват, че ако бебето се остави на такъв пояс седалка дълго време, има опасност и да изгори от слънцето или да прегрее, защото с такъв надуваем предмет горната част на тялото му на практика остава суха.

Красиви и опасни

Като най-високо рискови за малките се смятат дюшеци, дъски за плуване, както и всякакви надуваеми играчки. При тях съществува най-голяма опасност от падане, преобръщане или изпускане на обезопасяващия предмет. Затова специалисти препоръчват такива да се ползват единствено в тихо време, без вълни, в участъци, където няма риск от мъртво вълнение, и отново единствено под родителски контрол. Всички надуваеми предмети са опасни при ветровито време, защото може да бъдат завлечи в дълбокото от порива на вятъра.

Плувки и жилетки

За много по-сигурни се смятат надуваемите плувки за ръце. Използват ги почти 46% от родителите за деца на възраст 2-4 години. Предимството е, че те не падат лесно, ако са подходящ размер и добре надути. Недостатък е, че не дават чак такава сигурност на деца, които съвсем не могат да плуват, и има риск малчуганът да потъне. Освен това при скачане във водата или спускане по водни пързалки те може да се спукат. Затова дори с плувки децата не биват да бъдат оставяни без надзор във водата.

Като най-сигурни специалистите определят коланите или жилетките, които не са надуваеми, а със специална пяна. При тях няма риск от спукване, те се закопчават стабилно и няма как да се изплъзнат. Подходящи са обаче за по-малки деца, защото биха затруднили движенията на тези, които вече плуват активно. Единственият риск при тях е, че все пак се носят плътно до тялото и ако детето не е потопено във водата, може да се повиши рискът от претопляне. Затова трябва да се поставят непосредствено преди влизане във водата и да се свалят след излизане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X