Напишете дума/думи за търсене

Трикове, които ще ни направят номер 1 в кухнята

Ако не сте от групата на жените, които могат да си позволят да прекарат дълго време в кухнята, а трябва да лавирате между работа, социален живот и семейство, вероятно имате нужда от вълшебна пръчка, която да разширява времето и пространството. Предлагаме ви 10 хитри трика, които ще съкратят престоя ви в кухнята и същевременно ще ви помогнат да приготвяте вкусна и здравословна храна. И не, не става дума за кулинарните ви умения.

Купете си тежка посуда

Невероятно, но факт – американски учени са установили, че е по-лесно и приятно да се готви и яде от посуда, изработена от тежки материали. Масивните тенджери и тигани улесняват процеса на готвене, а тежките чинии и прибори създават усещане за уют и комфорт. Затова забравете за всичко пластмасово в кухнята.

Сервирайте храната в малки чинии

Психолозите отдавна са категорични, че ако се храним в голяма чиния, почти сигурно ще ни се прииска да си сипем допълнително. Храната, сервирана в малки чинии, изглежда по-естетично и спестява риска от натрупване на допълнителни килограми.

Аранжирайте

Понякога сервирането и поднасянето са по-важни от приготвянето на храната. Може би парче печено месо само по себе си да не изглежда много апетитно. Ако нямате време за сложни гарнитури, поднесете го с няколко листа салата и резен домат, аранжирани по подходящ начин, и реакцията от страна на вкусовите рецептори ще е съвсем различна.

Играйте с цветовете

Цветотерапията работи с пълна сила и в кулинарията. Най-лесният начин е да съчетавате контрастни цветове – така мозъкът на подсъзнателно ниво ще приеме ястието като нещо вкусно. Никога не поднасяйте ястия в един цвят – ако си го поставите за цел, ще се изненадате колко лесно може да откриете ярък ефектен от допълнителен нюанс за всяко ястие.

Охлаждайте прекалено горещата храна

Доказано е, че тялото топи повече калории, когато консумираме топла, а не гореща храна. Затова избягвайте да слагате на масата врели ястия – освен че е по-полезно, е по-вкусно, а и никой не обича да си пари езика.

Не оставайте без подправки и билки

Това е най-лесният и бърз начин да разнообразите обичайното меню. Билките и подправките са достъпни и са в състояние да придадат на всяко ястие интересен и необичаен вкус. Ако целта ви е не просто да сервирате вкусна и полезна храна, а и да свалите килограми, обърнете внимание на пикантните подправки - лют пипер, джинджифил. В лютите чушки се съдържа ценното вещество капсаицин, което ускорява процеса на топене на мазнините.

Правилните продукти спестяват време в кухнята

Не, не става дума за полуфабрикати – за тях със сигурност ви съветваме да забравите, макар че ги рекламират като спестяващи време. Вместо това заложете на качествените продукти – свежи плодове и зеленчуци, прясно месо, хубава риба. Хубавата храна просто е вкусна – без да се въртите кой знае колко около нея в кухнята.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X