Напишете дума/думи за търсене

Колко сън е нужен на децата в различните възрасти

Във всяка възраст децата имат нужда от различно количество сън. Той им е нeобходим, за да растат, да са здрави и спокойни. Разбира се, всяко хлапе има индивидуални нужди, така че не се притеснявайте, ако се отдава на съня по-малко или повече от другите деца.

До 12 месеца

Когато бебето се роди, има нужда от най-много сън – между 16 и 20 часа в денонощие. Обикновено то се буди на 2-3 часа и иска да засити глада си, след което отново се унася. Новородените не издържат повече от 4-5 часа без кърма. Когато се налага да му давате храна нощем или да сменяте памперс, го правете бързо, безшумно и без да светвате лампата, за да не се разсъни. За да заспи добре вечер, на помощ идват ваната и лекият масаж, които успокояват бебето. Добре е те да се правят по едно и също време всеки ден. Друго важно нещо е малкото да има свое креватче. Когато стане на 6 месеца бебето има нужда от 3 часа сън през деня и 11 през нощта. Ще му помогнете да заспи с леки поглаждащи движения по гърба и главата. В този период може да се появи тревожност да заспива само. Ако е неспокойно, останете известно време до него, без да му говорите, за да се унесе.

От 1 до 3 години

В този период е нужен сън от 10 до 13 часа. Когато заспиват, малките искат мама или татко да са наблизо. Ако до тях няма хора, може да са притеснени и да се будят. За да успокоите детето си, може да му прочетете приказка или да му изпеете песен. Позволете му да избере книжката, пижамата или любимата играчка, която да вземе в леглото. Това ще го успокои, че има контрол над случващото се. Не му позволявайте да гледа страшни филмчета преди лягане, за да не сънува кошмари.

От 4 до 6 години

Сънят на малките в тази възраст продължава от 10 до 12 ч. Възможно е хлапето да се буди от кошмар затова преди лягане му почетете приятна книжка или му пуснете да я слуша на запис от професионални актьори. Приготвяйте го за лягане по едно и също време.

От 7 до 12 години

След навършване на 7 години децата започват училище и имат нужда от 11-12 часа сън. Понякога малките не искат да си лягат, защото предпочитат да останат до по-късно във вашата компания или на по-големия си брат или сестра. Добре е преди лягане да му дадете възможност да поговори с вас и да сподели проблемите си. Така ще се успокои. На 12 години на детето му стигат и 10 часа сън. През почивните дни го оставяйте да поспива до по-късно, за да се възстанови от натрупаната умора през седмицата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X