Напишете дума/думи за търсене

Мерил Стрийп – Желязната лейди на Холивуд

Тя се оглежда и мести брошката си отляво - надясно. Къде ли трябва да я забоде? Актрисата влиза в роля на исторически образ! Правилата тук са – огледален образ, иначе не е разпознаваем. Мерил Стрийп играе Маргарет Тачър, останала в спомените на мнозина със знаковата си брошка на ревера. Но каква е била тя, първата жена министър-председател в Европа? Защо трябва да се реанимира нейният образ десетилетие, откакто тя е изчезнала от политическата сцена?
Маргарет Тачър, позната и останала с прозвището “Желязната лейди” е отново сензация. Изважда я на екран една от най-кадърните актриси на Холивуд – Мерил Стрийп. Преди няколко години тя нежно прегърна блестящата статуетка на чичо “Оскар”, с което потвърди, че няма роля, която да не й е подвластна.

Едва ли външната прилика между двете дами е тази, която елеминира всички кандидатки да се превъплътят в образа на волевата англичанка, спечелила толкова битки, за да пипне кормилото на властта на Острова. Всеки гримьор и перукер би домоделирал външните белези на една видима прилика : нослето, челото, косите, а металният блясък в очите си е вече работа на изпълнителката.

И двете познават възхода и падението


Какво обаче прави сходството между двете дами толкова натрапчиво? За тези, които дори малко са запознати с фактите, е очевидно, че има вътрешни импулси, които карат госпожа Стрийп така ревностно да “надене кожата” на баронеса Тачър.
И двете жени познават възхода и падението. Битките за рейтинг и признание в биографиите на всяка една от тях са наситени с драматични обрати.
Най-напред трябва да се каже, че госпожа Тачър е жива. Преди да получи три сърдечни удъра е успяла да напише и мемоарите си в 2 тома. Това прави още по-трудна задачата на екранната изпълнителка да се предпази и да не се плъзне по външно сходство.

Средната класа е люлката , от която са се пръкнали и двете дами. Бащата на Тачър бил собственик на две бакалници в Линкълншир и отвреме навреме мирянски проповедник. Дъщеря му се ражда през 1925 година. Родителите на Мерил пък са испански евреи, емигрирали в Холандия, през 15 век. Те не знаели езика и се подписвали с чертичка. Думата на английски е “стрийп” . От там и прозвището на фамилията, която остава като “Стрийп” за малката Луиза, бъдещата екранна звезда Мерил.

Сладоледът дава едно от многобройните прозвища на Маргарет! Тя завършва колеж в Оксфорд, където следва химия. По-късно работи над метод за запазване на сладоледа и става част от колектив, който развива първия замразен сладолед. “Голямата Слоница” й прикачват, а когато съкращава безплатното мляко в училищата , тя става “Маги – сукалчето”. Харесват я, когато отпуска благата и я освиркват, когато прокарва икономии. Разбираемо, нали? Икона за жените, тя става когато се бори да легализира абортите. Съсипват я обаче, когато иска да отмени смъртното наказание.

А сега отиваме при “Грозното патенце”. Това е била кармата на Мерил дълги години. Тийнейджърката се е свивала свенливо във външността си на очилато, невзрачно, тъмнокосо “бабе”, със шина на зъбите. Когато се отърсила от пубертетските атрибути и набрала кураж , поне успяла да постъпи в театрален колеж. От тук нататък обаче амбицията й била неудържима и ето ти ...насреща завистта на колежките . Била фурия в многобройните кастинги. Дрязгите и разприте я довели до вратата на психиатъра. Борбите на Стрийп са предимно с конкуренцията в артистичните среди. Тя е предлагана 17 пъти за титуляр на наградата “Оскар”, обаче е успяла да се добере до нея три пъти. А разочарованията помежду тях? Те си остават за нейна сметка и повод “чичо Фройд” да я покани на своето диванче за психоанализи. Тя е от онези актриси, за които се казва, че се “създала сама”. Може да изиграе провинциалистка, домакиня, кънтри певица, кралица и политик.

Мъжете в живота им


Най-драматичната лична история на Мерил е романът й с актьора Джон Кейзъл, който бил женен по време на тяхната връзка. Той е известен от ролята си във филма “Кръстникът”. Двамата влюбени се запознали още при партньорството си във филма “Ловецът на елени” през седемдесетте години на изминалия век. Трагедията настанала, когато Джон се разболял от рак и вместо сватба, преданата Мерил останала край леглото му до край и се наложило да го изпрати от този свят. Приписват й връзка с Клинт Истууд , с който тя си партнира в “Мостовете на Медисън”, но едва ли някога ще узнаем истината. Всъщност Мерил е щастливо омъжена за скулптора Дон Гъмър и е майка на четири деца. Обича да готви и казва за себе си: ”Извън снимачната площадка, аз съм просто домакиня и майка”.

А ето и Маргарет-Хилда Тачър. Тя също прави успешно своя избор на съпруг. Нещо повече, след като се омъжва за богатия сър Денис Тачър, добива кураж и се захвща с мъжката професия на политик от партията на торите. И много скоро тя става водещият партньор в семейсвото. Когато кралицата я удостоява с титлата Баронеса от Кестевен, Линкълншир, нейният мъж автоматически става баронет. А тя – първата жена в Камарата на лордовете! Маргарет ражда близнаци и по време на брака си успява още да завърши право, става адвокат. От 1950 г. в продължение на 20 години тя е влиятелен европейски политик. Не е чужда на кокетството, въпреки стилът й на делова жена. Налага британския дрес код за бизнес лейди – неизменната брошка на ревера.


“Каква прекрасна брошка имате!”, възхищава се Раиса Горбачова, в една от срещите на британската министър-председателка с тогавашния съветски президент Михаил Горбачов, придружаван и от съпругата си.
“ Само поискайте и моят бижутер, ще ви даде една хубава цена”, отговаря многозначително лейди Тачър.
Между тези разговори за тоалети се “омесваше” бъдещето на Европа и разграждането на стената, която разделя Изтока от Запада.
Войнствената Тачър е единствената жена повела война през изминалия век, изпращайки своите кораби на Фолклендските острови, където е известно, че бъка от нефт. Тази желязна жена е преживяла бомбен атентат в Брайтън през 1984 г., отнета й е почетната степен в Оксфордския университет, но винаги изплува на повърхността. Бори се срещу глобалната промяна в климата, озоновата дупка и киселинния дъжд. Остава в таблоидите с прозвището “Маги”. Когато пада от власт основава фондация, става съветник на “Филип Морис” и си заработва по половин милион долари годишно, от които заделя половината за фондацията си.
Девизът на легендарната лейди е :
” Връщайте се, ако желаете, дамите не се връщат назад!”
---------------------------------------------------------------------------

За Мерил Стрийп казват, че е изиграла най-сложните характери в Холивуд. Световната критика я нарича "най-добрата жива актриса". Тя чупи всички рекорди със 17-е си номинации за "Оскар" и трите "Оскара". Първите две статуетки получава за семейната драма "Крамър срещу Крамър" на Робърт Бентън през 1979 г. и за гениалната си роля във филма на Алън Пакула "Изборът на Софи" през 1982. Филмовата Академия й връчи третия "Оскар" за невероятното й превъплащение в ролята на Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди". Актрисата получи и "Златната мечка" на Берлиналето за цялостен принос и наградата на лондонските филмови критици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X