Напишете дума/думи за търсене

Всеки пети работещ японец рискува да умре от изтощение

Японски фирми декларират, че някои от служителите им работят по повече от 80 часа допълнително всеки месец.

Всеки пети японец, който работи, рискува да умре от преумора според правителствен доклад, посветен на този японски феномен.

Стотици смъртни случаи, свързани с преумора, инфаркт, инсулт или самоубийство влизат в статистиката всяка година в Япония заедно с многобройни тежки здравословни проблеми, които водят до съдебни дела и призиви за намиране на решение на проблема, отбелязва Франс прес, съобщава manager.bg.

Докладът е част от първата бяла книга за „кароши“ – смърт от изтощение. Документът бе одобрен в петък от премиера Шинзо Абе. Въпреки че обществената представа за японския служител, работещ твърде дълго време, се променя, много японци продължават да стоят на работното си място много по-дълго от колегите си в другите модерни икономики.

Според доклада 22,7% от японските фирми, анкетирани между декември 2015 и януари 2016 г., декларират, че някои от служителите им работят по повече от 80 часа допълнително всеки месец. 80 часа е официалният праг, след който се смята, че има сериозен риск от смърт от изтощение.

21,3% от японците работят средно 49 и повече часове седмично. За сравнение с такъв ритъм са 16,4% от работещите в САЩ, 12,5% във Великобритания и 10,4% във Франция. Документът подчертава, че японците поддържат високи нива на стрес, свързан с работата им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X