Напишете дума/думи за търсене

Защо рибките стоят неподвижно в ъглите на аквариума?

Повишените концентрации на нитратите, нитритите и амонякът са опасни за аквариумните рибки. Нитратите се появяват от нитритите (нитрификация), които на свой ред се образуват от амоняка (продукт от разпадане на белтъка, екскременти).

Нитритите и амонякът са най-опасни за рибките. Нитратите са по-малко опасни, но това не означава, че високото им количество не се отразява на здравето на рибките

Ако сте забелязали, че рибките ви често се чешат, то е това може да е следствие от повишеното съдържание на нитрати в аквариума. Освен това повишеното равнище на нитрати може да предизвика вялост, липса на апетит потъмняване на окраската, промяна в поведението - влошено общо състояние и намален имунитет. Рибите стоят неподвижно в ъглите на аквариума (често, забили нос в ъгъла), плавниците им са подвити, тялото им е леко ослузено.

Трябва да знаете, че пренаселеният аквариум също води до повишаване на концентрацията на нитратите.

Оптималните показатели на качеството на водата в аквариума (не важат за екзотични и редки риби)са: NO2 (нитрити) < 0,2 мг/л; NO3 (нитрати) < 20-40 мг/л.

Спешни мерки при отравяне с нитрити

При симптоми на отравяне на аквариумните рибки с нитрити и потвърждение чрез тестване на водата трябва да се вземат следните мерки:

Да се подмени 25% от обема на водата в аквариума и последваща всекидневна подмяна на 15%.

Проверка на температурата на водата и намаляването й до 24-25рС.

Внимателно почистване на мръсотията и слузта по всички части на аквариума и се измие филтъра с гъба.

При слагане на субстрати филтърът да се напръска с препарати с живи нитрифициращи бактерии или да се сложи биофилтър.

Да се осигури добра аерация на аквариума, например със специален оксидатор.

Да се добави в аквариума готварска сол - 7-10 г на 100 л вода (за 12-24 ч. премахва всички симптоми на отравяне).

Два часа след вземането на горните мерки да се измери показателя pH. Ако той е под 7,0, се предприема плавно покачване - с не повече от 0,2 единици.

Да се измери твърдостта на водата и ако GH е под 5, се започва плавното му покачване с калциев карбонат до 5-7рdGН (с 2 градуса за 2-3 часа).

Ако рибките ядат, храната им трябва да съдържа витамин С. Може да се внесе витамин С и директно в ааквариума: една пета част от обема на равна (без връх) чаена лъжичка на 100 л вода.

Кардам Боев

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X