Напишете дума/думи за търсене

Торта „Шварцвалд”

Тази торта е една от най-популярните по света и заема 13-то място в класацията на най-обичаните немски сладкиши.

Тя се състои от шоколадови блатове, сметана и череши. В някои страни я приготвят с вишни. По традиция блатовете и черешите се напояват обилно с черешов ликьор, който е задължителен за германците, но спокойно може да използвате компот от череши или вишни.

Името на тортата произлиза от планината Шварцвалд. За откривател на десерта се смята сладкарят Йосеф Келер, който за първи път я поднася през 1915 година в кафе „Агнер” – северно от Шварцвалд.

Необходими продукти за блата:

100 г брашно

6 яйца

200 г захар

60 г краве масло

60 г какао на прах

1 пакетче бакпулвер

1 щипка сол

1 ванилия

За крема :

600 г сладкарска подсладена сметана

400 г сладко от череши или вишни

2 ванилии

есенция от ром

За декорация на тортата:

50 г черен шоколад

350 г орехови ядки

5-6 броя черешки от компот

Начин на приготвяне:

Брашното, какаото, бакпулверът, ванилията и солта се пресяват в дълбока купа. В друга купа се разбиват с миксер яйцата и захарта, като е необходимо процесът да продължи 10-12 минути, за да може да се постигне необходимата пухкавост на сместа, към която се налива разтопеното масло и се разбърква леко. След това към яйцата, захарта и маслото постепенно с бъркане се добавят сухите съставки.

Получената смес се излиза във форма за торта с диаметър от 24 до 26 см., като на дъното се слага хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути. Полученият блат се охлажда добре и се нарязва на три равни части. След като се охлади, всеки блат се сиропира със следната смес : 300 мл. сок от компот от череши, към който се добавят 4 супени лъжици захар и няколко капки есенция от ром.

Следва приготвянето на пълнежа между блатовете. Традиционно той се прави от череши с алкохол и захар, но вие спокойно можете да използвате готово сладко от череши, към което се добавя няколко капки есенция от ром. Разбива се в дълбока купа сладкарската сметана с двете ванилии и се маже върху всеки блат и върху нея се слага сладкото от череши. Така се редуват всички блатове : блат, сметана, сладко.

Последният блат и цялата торта отстрани се покриват обилно със сметана. Ред е и на декорацията- най-забавната част от приготвянето. За нея настъргваме на едро черния шоколад и слагаме в средата на тортата. От страни се поставят натрошените орехи и накрая с помощта на шприц се правят розички от сметана, върху които за прелест се поставя черешки.

Готовата торта е най-добре да престои едно денонощие в хладилника.

Да ви е сладко!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X