Напишете дума/думи за търсене

Иван Гарелов сготвил заек, за да изненада бъдещата си съпруга

Иван Гарелов цени опита и уменията в кухнята. Те веднъж дори го спасили от гладна смърт. Сняг затрупал популярния тв водещ и негов приятел край Дунав. Двамата привършили запасите си от храна. Тогава Гарелов намерил в мазето сланина, зелева чорба и праз. Нарязал сланината на ивици и я сложил на дъното на тенджера вместо мазнина. Изсипал отгоре зелевата чорба и добавил праза. “Тази супа стана за 10 минути.”

И макар че журналистът притежава завидни кулинарни умения, започнал да готви доста късно. “В студентските години нямам спомен дори да сме яли”, казва днес Мистър Панорама, както все още го наричат всички заради популярното му предаване по БНТ. Веднъж решил да изненада Донка Стамболийска, с която отдавна са семейство. Тогава обаче били само гаджета. Приготвил див заек по ловджийски. Тя много го харесала и той се въодушевил, затова започнал да го прави все по-често. Накрая му признала, че преди не била опитвала заек и видът му като цяло не ѝ допаднал, но пък на вкус бил много добър.

Сега Гарелов готви 1-2 пъти в седмицата и винаги с удоволствие. Вероятно това е така, защото не се чувства длъжен всеки ден да поднася на масата различна храна. С интерес обикаля хранителните магазини в търсене на свежи и хубави продукти и винаги съобразява менюто със сезона. Сготви ли, започва да подрежда масата и да избира вината.

През зимата тв водещият най-често приготвя традиционна българска кухня. Основният продукт, който избира, е прясното свинско месо. Обича и кървавицата, но само ако е домашно приготвена. Наскоро му гостувал братовчед от Бургас - морски капитан. Той му донесъл паламуд и два големи лефера. Когато Гарелов му сервирал яденето, той казал: “Ех, сега да имаше и кървавица.” Водещият никога не оставя нещата на случайността и предварително се бил снабдил, тъй като знае вкусовете на братовчед си. Накрая капитанът казал: “Спомних си вкуса от детството.”

Преди няколко дни приготвил шкембе чорба. Рецептата за нея идва от гърците в Солун, които я научили от турската кухня. Пръв му я показал обаче покойният режисьор Захари Жандов. Особеното при нея е, че

заедно с телешкото шкембе се слага и едно телешко краче

То пуска желатин и чорбата се получава много гъста.

Макар че Гарелов не е риболовец, обича да хапва и приготвя риба. Има си обаче специални похвати за различните видове. Паламуда например го прави веян. Избира си екземпляр около килограм и го заравя в морска сол за 48 часа. След това го измива и подсушава. Разтваря рибата с клечки за зъби и поставя малко памуче в устата ѝ. Оставя я отвън, за да я вее вятърът 6 дни. След това паламудът е готов за консумация. За да го запази по-дълго време, го нарязва на кръгчета и го слага в буркан с пържено олио и малко бахар. “Това се нарича лакерда.”

През пролетта готви ястия с продуктите от собствения си двор. В него

отглежда домати, от които си прави буркани за зимата

Там може да се намерят лапад, лобода, киселец, девесил и калоферче. От тях вари пролетна супа с 9 зелени подправки. Слага агнешко, което запържва съвсем леко. След това добавя зелените подправки, като започва от най-твърдите към най-меките. Слага пресен лук, лапад, лобода, девесил, калоферче, киселец, тарос, джоджен и завършва с магданоз. Така супата носи всичи аромати на прибавените подправки.

Преди близо 10 години Гарелов започнал да празнува имения си ден заедно с Иван Тенев, известен с псевдонима Агент Тенев. Тогава водещият се сетил как като малък помагал в клането на прасе, как го пърлели със слама, а той носел вряла вода, с която изстъргвал опърленото. Тогава казал на своя адаш, че за празника иска да нарежат прасе, което да изядат.

И го направили с Агент Тенев най-напред на открито в един ресторант. Традицията продължила още няколко години. На празника присъствали около 200 души, сред които били Вежди Рашидов, президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Започвало се с баници, туршии и голям котел с греяна ракия. На имения ден свирил и оркестър “Каручките”, който Гарелов много обича. В това време се колело прасето, което веднага хубаво се изпичало, а от суровата част се приготвяли различни манджи.

Към обяд гостите и именяците сядали на масата и така чак до вечерта

Дошла обаче кризата и Гарелов предложил на Агент Тенев да променят традицията. Причината била, че не искали да дразнят хората, защото макар и да излиза по-евтино да заколиш и изпечеш едно прасе, вместо да поръчваш отделни порции на гостите, обичаят им бил доста атрактивен и не оставял правилното впечатление. Затова решили да празнуват в един ресторант. Гостите седнали кротко на местата си, но сръбският готвач майстор Миро се появил, бутайки количка, а върху нея за подарък се мъдрело едно изпечено прасенце. Така че традицията отново била спазена, този път по случайност.

Миналата година Тенев се обадил на Гарелов. Казал му, че се уговорил с една телевизия само двамата да седнат на маса, докато разказват за Ивановден под звуците на оркестър. По едно време обаче пристигнали Стефан Димитров, Георги Чапкънов и цяла група техни приятели. Така празненство отново имало.

Тази година Гарелов планува да събере няколко приятели в дома си, сред които, разбира се, Агент Тенев. Преди няколко дни поканил с есемес и текстописеца Александър Петров, който довчера бил в Южна Африка заради сватбата на дъщеря си.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Папуцаки

Необходими продукти:

3-4 патладжани, кайма, лук, сол, черен пипер, чесън, бахар, домати, магданоз, сос бешамел, зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните, изпичаме ги и ги разрязваме по дължина на две равни половини. Изгребваме вътрешността им с лъжица. Смесваме я с каймата, която сме овкусили с лук, сол, черен пипер, чесън, магданоз, домати и бахар и предварително запържили. Запълваме с тази смес вдъбнатините на патладжаните. Накрая ги заливаме със соса бешамел, който предварително сме приготвили, и ги печем във фурна за 15 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X