Напишете дума/думи за търсене

Чужденци полудяха по Дионисиевото шествие с вино на корем, кукери и гайди в Пловдив (снимки)

15-годишната Христинка от Калофер поведе Дионисиевото шествие в Пловдив. Снимки: Авторът

Целият Пловдив се стече на главната улица за Дионисиевото шествие, което възвести началото на "Винария". 15-годишната Христина Терзиева от Калофер поведе малките гайдарчета, предвождани от кмета Румен Стоянов. "Христинка е нашата героиня. От мъничка е в гайдарския състав, а сега е ръководител на малките музиканти", каза Стоянов.

Момичето разказа, че свири от 10-годишна, в момента учи в музикалната паралелка на СОУ "Любен Каравелов" в Пловдив. "Хайде, бързо всички тук. Започваме", изкомандва Христинка и гайдите писнаха, повеждайки Дионисиевото шествие. След тях тръгнаха кукерите, дошли също от Калофер. Хлопките им озвучиха центъра на Пловдив. Малки и големи се надпреварваха да снимат клипове с телефоните си. Чуждите туристи буквално полудяха от възторг, наблюдавайки пъстрото шествие от музиканти и танцьори. Гостите не смогваха да заснемат гледките. "Уникално, невероятно", възкливаха те.

В това време танцьорите и музикантите от ансамбъл "Тракия" заиграха буйни хора и съвсем взеха акъла на туристите. Шествието спря по средата на главната улица, където кукерите изпълниха различни ритуали. Народът, изтерзан от 2-месечните студове, масово излезе в слънчевия ден да се порадва на шествието. То спря на площад "Стефан Стамболов", където от буре точиха вино и раздаваха на множеството. Там танците продължиха.

Директорът на панаира Иван Соколов приветства пловдивчани и обясни, че това тържество е предвестник на пролетта. Той каза, че "Винария" и "Агра", които се откриват на 22-ри, са най-големите икономически събития у нас. Кметът на Калофер Румен Стоянов допълни, че винарският отрасъл отново се събужда и заема достойно място. "На "Винария" винаги наградите ги печелят български изби, което е доказателство, че произвеждаме хубави вина", каза той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X