Напишете дума/думи за търсене

13 превъзходни начина да накараме старите вещи да заблестят като нови

Изпитвали ли сте някога разочариванието от факта, че не може някои от старите, така обичани вещи отново да бъдат такива, каквито са били в началото? Всъщност начини има – просто не сте ги знаели досега.

Дъска за рязане

Изчистете дъската с гъба, напоена с разтвор от лимонов сок и сол.

Медни съдове

Медните съдове се смятат за най-добрите, що се отнася до съдове за готвене. За да успеете да ги запазите като нови, използвайте вода и зехтин. Поръсете сол върху съда, сипете отгоре малко зехтин и натъркайте с гъба.

Чинии

Лесно е да се отървем от драскотините по чиниите. Просто използвайте препарат, сцециално създаден за порцелан.

Тави

Изгарянията от мазнините могат да бъдат премахнати чрез паста от кислородна вода и обикновена сода. Оставете пастата да престои върху съда за 30 минути, след това изплакнете.

Килими

Решението се крие в разтвор от 1/3-та оцет и 2/3-ти вода. Разбъркайте водата и оцета, напръскайте петното и покрийте с влажна кърпа. Вземете ютия, пуснете я на само на пара и задръжте върху кърпата за около 30 секунди.

Чугунени тигани

Тук ще са ви нужни няколко неща – дезинфектант за печка, ръкавици, торби за боклук и бял оцет.

Разпръснете тънък слой от дезинфектанта върху стария ви чугунен тиган. За да не изсъхне, го поставете в торбичка за боклук и завържете. Оставете тигана да престои в торбата за ден-два, след това измийте дезинфектанта. След това отново разпръснете тънък слой от него и оставете тигана да престои още един ден в торба. Измийте с топла вода.

Потопете тигана в смес от хладка вода и оцет, в съотношение 1:1, за един час и изтъркайте повърхността с грубата част на гъба за миене. Оствете тигана да изсъхне. Включете печката на 250 градуса и сложете тигана вътре за един час. След това внимателно извадете нагорещения тиган от печката и го посипете целия със зехтин. Горещия метал ще попие необходимото количество зехтин, а остатъка избършете с кърпа и отново поставете тигана в печката, този път поставен наобратно. Извадете го след 15 минути, избършете с кърпа и го оставете за още 15 минути в печката. Повторете метода още два пъти.

Плочки

Използвайте смес от белина и вода в съотношение 1:1, за да се справите с областта между плочките. Не забравайте да проветрявате помещението, докато се справяте с плочките.

Бели маратонки

Белите ви маратонки могат отново да заблестят като нови с този трик: една чаена лъжичка течност за миялна машина; 3 чаени лъжици кислородна вода; 2 чаени лъжици сода за хляб.

Кожени мебели

Избършете драскотините по кожената мебел с памучен тампон , напоен със зехтин или бебешко олио. Оставете зехтина да изсъхне за 1 час. Ако драскотините са все още там, повторете процедурата.

Мебели с микрофибърна тапицерия

Този вид мебел се нуждае от специална грижа. Може да използвате бяла гъбичка и спирт, за да премахнете петната, които се появяват от времето. Навлажнете петното с гъба, напоена със спирт, оставете го да изсъхне, а след това изчистете старателно с четка.

Кожена чанта

Премахването на петната от кожената ви чанта става дори само с мокра кърпичка.

Хавлиени кърпи

За да възвърнете ''пухкавостта'' на хавлиената кърпа, изплакнете я с вода и сол. Също така кърпите ще запазят първоначалната им форма за по-дълго, ако ги сушите на добре проветливо място.

Четка за зъби

''Съживяването'' на старата четка за зъби всъщност не е толкова трудно, колкото си мислите. За да не се огъва ''четината'' на четката, я поставете в кипяща вода и завъртете четката в кръг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X