Напишете дума/думи за търсене

Помощ! Имам тийнейджър у дома

Перфектен от глава до пети

Днешните тийнейджъри като е ли отделят много повече време за това да се приготвят за излизане, отколкото реално прекарват навън. Не само момичетата се гримират и си правят прически с часове, но и момчетата изобщо не им отстъпват по количество на козметика, която ползват и по желание за шопинг. Често младежите се вманиачават до такава степен в облеклото си, че се преобличат по няколко пъти преди да излязат, държат всичко да е в тон, дори сами си гладят дрехите, ако не са доволни от това как вие приглаждате набързо. Според психологът това отново е начин поне до някаква степен да имат контрол над това променящо се тяло.

Съзряването е свързано с множество емоционални проблеми и сериозни сривове, причинени дори от дреболия като една пъпка. Това е защото зад тези маловажни причини всъщност се крие страхът от неизвестното, който може да бъде съсипващ дори за зрял човек.

Именно в този период от живота на младите е от изключително значение родителят да им покаже уважение, да не нарушава личното им пространство, да ги приема като личности. Никога не се присмивайте на външния вид на тийнейджъра. Дори и да изглежда смешно или да се е облякъл умопомрачително, се отнесете с уважение и изразете мнението си с възможно най-меките думи. От друга срана не бива и да го насърчавате, защото в стремежа си да не го обидите, може да му дадете увереността да излезе навън изглеждащ абсурдно и тогава за се сблъска с много по-жестока реакция от вашата.

Разбира се, и тук важи правилото за златната следа – нито да сте прекалено критични към маниите му, нито да го насърчавате прекалено много в тях.

Ритуали, които ви побъркват

При някои деца невинното желание да подредят всичко в стаята си, води до това да не могат да заспят, ако не са подредили по цвят дрехите в гардероба, при други желанието за перфектен външен вид избива в маниакалност като това да си мият ръцете всеки път по пет пъти, зъбите по десет и изпадане в истерия, когато нямат тениска в подходящ цвят на панталоните. А има и такива, които отварят и затварят ципа на чантата си по пет последователни пътя, винаги присветват лампите по три пъти и завъртат ключа в ключалката поне четири. Бъдете нащрек за такива сигнали! Колкото повече маниите му излизат от обичайните действия, толкова повече трябва да проследите дали са временно явление, дали се проявяват само в определени периоди, дали отшумяват във времето. Ако те се задълбочават, ако вместо да отпадат някои от тези странни обичаи, се добавят още и още нови, ако започват да му пречат на съня, на излизанията или на общуването с приятели, задължително трябва да се обърнете към психолог.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X