Напишете дума/думи за търсене

Лесни тактики против лятно прегряване

15. Сведете до минимум храни с много протеини и мазнини - при усвояването им също се изисква повече енергия и съответно се увеличава загряването отвътре.

16. Избирайте  пикантни и люти ястия. Те помага за охлаждането

на тялото, защото предизвикват изпотяване. Не е случайно, че някои от най-горещите точки по света имат подчертано пикантни национални кухни.

17. В пека отложете спорта, чистенето, готвенето, работата в градината - ще повишат телесната ви температура допълнително.

18. За фурната и котлона - ясно, но не включвайте и миялнята, пералнята, прахосмукачката. В състояние са да повишат температурата в стаята с около 5 градуса. Не се изкушавайте обаче да заседнете пред телевизора, ако е от тези, които "греят". Повечето електрически обекти отдават топлина, така че в прекалено горещи вечери може би е оправдано да се лишите временно дори от компютъра и полилея с много на брой крушки с нажежаема жичка.

19. Изглежда съблазнително, но пропуснете студената вечерна баня.

Вземете хладка вана или душ - тялото ви ще генерира топлина, за да компенсира по-късно и да се почувствате по-прохладно.

20. Охлаждайте леглото с  "грейката", напълнена с ледена вода и я слагайте от време на време на глезените и в свивката на коленете. Ако във водата пуснете и парченца лед, дълго време водата ще поддържа температура около 4 градуса. Продават се и специални пликове с гел за охлаждане, които дълго се задържат студени - разположете ги край тялото си.

21. В социалните мрежи се препоръчва и по-радикална мярка, но трябва да се ползва внимателно, за да не създаде повече проблеми от тези, които ще реши. Обещава усещане за прохлада като в близост до планински водопад. Как се постига? Току-що изпрано или намокрено одеяло се пуска в пералнята за центрофугиране на високи обороти до полусухо. Слага се  сгънато в плик във фризера за час и става студена завивка, която не се ползва директно, а върху дебел чаршаф или тънко памучно одеяло - за да няма пряк контакт с кожата и риск от шоково охлаждане. И не се оставя за цяла нощ, естествено, а до чувството за приятно разххлаждане.

22. Не е за подценяване и "откритието", че в горещините  най-приятно е  в моловете.

Оказва се, че съветът не е само обмяна на опит сред българските пенсионери. А е сред другите изброени от "Мирър" идеи за оцеляване в горещините, които това лято измъчват цяла Америка. Не е непременно въпрос на социално неравенство, може би и бездруго ви предстои пазаруване, организирайте го в горещия почивен ден. Хем ще изпълните задачите си, хем ще се възползвате от предразполагащото гостоприемство на температурата.

23. Друг вариант е да си организирате  екскурзия или пикник под сенките край река или водопад Пълните хладилната чанта с плодове и вода, тръгвате рано, за да изпреварите големия пек, и използвате всички разхлаждащи техники, за които се сещате. Дори да сте скептични, изпробвайте и как работи съветът на психолозите в горещината да си представяме зимни картини. Според учените това е съвсем реалистичен начин мозъкът да намали усещането за прегряване.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X