Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте – жегата товари сърцето

Топлинният комфорт за човешкия организъм е в границите между 19-20 и 25-27 градуса. Когато температурите скочат, натоварване понасят сърцето и сърдечносъдовата система. Зачестяват ритъмните нарушения, като причините могат да бъдат най-различни - атеросклеротични промени на съдовете, вродени или придобити малформации, проблеми с щитовидната жлеза.

Кръвното също е склонно към повишени стойности. От топлината артериите се разширяват, но останалите съдове реагират със спазъм, вследствие на което артериалното налягане се покачва. Това води до по-голям риск от мозъчен инсулт. Оплакванията от разширени вени също се обострят в летните месеци и е възможно да се получат запушвания на дълбоката венозна система.

Бъдете внимателни към реакциите на организма. При световъртеж, главоболие, шум в ушите и общо неразположение непременно потърсете лекарска помощ. Не отлагайте преглед и в случаите, когато сърцето започне да бие много бързо или неравномерно. Хората с диагностицирани сърдечносъдови заболявания трябва да спазват своя медикаментозен режим.

И здравите, и хронично болните ще си спестят сърдечни проблеми, ако се придържат към няколко основни правила.
Излизайте и спортувайте сутрин или по-късно вечер, когато не е толкова топло. Предпочитайте леките упражнения.

Правете си следобедна почивка. Между 13 и 15 часа температурите достигат своя пик. Увеличава се притокът на кръв към храносмилателната система и намалява кръвоснабдяването на мозъка. Затова повечето хора чувстват недостиг на сили. На работа не може да си позволите следобедна дрямка, но бихте могли да си направите кратка почивка. Тя ще е още по-ефективна, ако затворите очи. 10 минути са напълно достатъчни.

Използвайте климатика разумно - не допускайте разлика между температурата навън и в помещението да е повече от 10 градуса.

Променете менюто си. Максимално ограничете мазните и пикантни храни. Хапвайте плодове, зеленчуци и зърнени култури. Супите утоляват жаждата и облекчават въздействието на летните жеги.

Избягвайте стресовите ситуации и силните емоции, от които кръвното налягане се повишава. Психолозите твърдят, че най-стресово действат непредвидени обстоятелства. Душевният покой и следването на принципа за умереност във всичко са ключът към дългия живот.

Правете леки упражнения, и то само в сутрешните или вечерните часове на деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X