Напишете дума/думи за търсене

Човешките библиотеки, или защо се заемат хора вместо книги

Ами ако вместо книга може да изберете човек, който да ви разкаже личната си история? Човешките библиотеки имат тази функция и житейските истории, които те предлагат, могат да бъдат вълнуващи, понякога трагични, но винаги обогатяващи.

Хора с биполярно разстройство или шизофрения, хора, които са претърпели малтретиране или имат интелектуални затруднения, възрастни хора, които са живели много различни животи, или юноши, които са живели във военна зона. Човешкото същество е разнообразно, завладяващо и най-доброто съществуващо наследство от знания. Това е точно това, което съхраняват човешките библиотеки: истинска мъдрост.

В тази ера на електронните книги, където дигиталното доминира почти всичко, спряхме да ходим в библиотеките, за да четем книги.

В някои страни обаче това се предлага по друг чудесен начин.
Може да отидем в стая, където да изберем „човешка книга“ вместо хартиен роман.

Човешките библиотеки са места, където хората разказват своите преживявания на всеки, който иска да слуша. Това ни позволява да се въплътим в перспективите на други индивиди.

Поради близостта им, историите на тези хора стават много по-живи и емоционални за нас. Освен това всички те са различни и имат влияние – неща, които могат напълно да променят начина, по който възприемаме света.


Проектът човешка библиотека: пространства за емпатия
Проектът за човешки библиотеки възниква в Копенхаген през 2000 г. по време на фестивала в Роскилде. Първото събитие е организирано от датска младежка НПО, наречена Stop Volden (Спрете насилието). Преживяването продължило четири дни, в него участвали повече от хиляда души и се радвало на безпрецедентен успех.

В проекта за човешка библиотека посетителите можели да изберат „човешка книга“. Истински мъж или жена, които им разказвали своята житейска история и как са се сблъскали с определена реалност. Тези библиотеки от плът, кости и сърца са съставени от човеци, които са страдали от социално изключване, предразсъдъци или стигма.

Освен това „читателят” има възможност да им задава въпроси.

В човешките библиотеки има хора, които са преживели войни. Има хора, които страдат или са се справяли с шизофрения или биполярно разстройство, преодоляват хранителни разстройства или са се опитали да посегнат на живота си в даден момент. Има алкохолици. Също така имигранти, които са изминали дълъг път за по-добър живот.

Целта на тези платформи е да предават наученото и да разчупват стигмите. Това е така, защото няма нищо по-силно от думата, свидетелството от първо лице и обяснението лице в лице.
Въпреки че тези събития първоначално са били създадени с цел да благоприятстват включването на онези, които се смятат за изключени от обществото, сега са установени и други цели.

Те дават възможност на много хора да изразят своите уникални нужди, мисли и реалности. В крайна сметка всички имаме определени истории, които могат да бъдат полезни на околните.
Много от хората, които съставляват човешки библиотеки, са мъже и жени, с които в нормалния си живот никога не бихме влезли в контакт.

Те може да са бивши затворници, зависими или млади хора с увреждания.

Половин час, в който да се потопим в съществените истории на другите
Някои житейски истории са написани с перфектен почерк. Мечтани животи, които почти не са били засегнати от каквито и да било несгоди. От друга страна, някои са написани доста набързо и неподредено, но въпреки това са изключително интересни.

В човешките библиотеки „читателите” избират човек и го слушат половин час. След това слушателят си тръгва, чувствайки се невероятно обогатен. Тази динамика не само събужда съпричастност, но и помага за прогонването на някои предразсъдъци.

Воденето на разговор с жива книга насърчава един вид комуникация, която всички ние трябва да имаме ежедневно. Такава, в която може да изслушаме някого, който е различен, който може да страда или е в неравностойно положение.
Целта на човешките библиотеки е да накарат хората да спрат да се съдят един друг.

Къде по света има човешки библиотеки
Human Library Organization тръгва първоначално от Дания, сега е активна в повече от 80 страни по света. За да научите как работи и да прочетете препоръки, може да посетите официалния сайт на организацията.

Целта е чрез бързи 15-минутни четения „човешките книги“ да уведомят своите „читатели” кои са, как мислят и какъв е животът им. В тези моменти наяве излизат идеи табу, както и теми, за които обикновено никога не се говори. Това вади „читателите“ от техните зони на комфорт.
Личната печалба, която носи този новаторски опит, е безценна.
Докато хартиените книги могат да променят съзнанието ни, книгите от плът и кръв ни доближават още повече до собствената ни човечност. Тази, в която нашите предразсъдъци трябва веднъж завинаги да изчезнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X