Напишете дума/думи за търсене

Кръвосмешението – табу, което се случва и днес

Намираме се в средата на XXI век и въпреки това кръвосмешението продължава да бъде сравнително често явление. Всъщност има държави, където това е дори законно.

Въпреки че това е табу в повечето западни общества, инцестът все още се случва в някои части на света.

Най-честите случаи на кръвосмешение са бащите спрямо дъщерите си. Това обаче се случва и между братя и сестри, между майки и синове и

други членове на семейството.
Това е тема, за която повечето хора не говорят, но това не пречи на кръвосмешението да съществува. И за изненада на много хора, това невинаги е злоупотреба в осъдителния смисъл на думата. Има много истории за кръвосмешение по взаимно съгласие и дори групи, които насърчават легализирането му в страни като Швейцария.

Забраната за кръвосмешение
Научните изследвания показват, че децата, родени от кръвосмешение, са по-склонни да развият генетични състояния. Наличието на две линии с подобни гени намалява разнообразието от наследствени характеристики. Това поставя целия вид в риск, тъй като биологично отслабва индивидите, което затруднява оцеляването им. Така че от генетична гледна точка кръвосмешението е лошо за човешката раса.

Зигмунд Фройд декларира, че кръвосмешението е основен човешки импулс. Той вярва, че сме родени със склонност към кръвосмесителни отношения. Въпреки това, в ранните човешки общества, където кръвосмешението не е било забранено, безразборните сексуални отношения между всички членове са водели до безразборно насилие. Мъжете мачо са прибягвали до убийството на собствените си роднини, само и само за да имат сексуален достъп до жените от фамилията.

Еволюцията на семейната единица налага модели на екзогамия, или сексуални отношения с индивиди извън семейството. Това позволява на социалните организации да се изграждат, без техните членове системно да се убиват. Това също подтиква човешкия род да се развива и културата да разцъфтява. Това създава общества, които определят какво е позволено и какво е забранено. Символичните аспекти започнаха да се отразяват върху човешките взаимоотношения, а не само инстинктите.

Инцест в днешния свят
Днес има две основни реалности по отношение на кръвосмешението. Първият е отвратителните прояви на насилие спрямо деца по целия свят. За съжаление, има много възрастни, които мамят или сплашват децата в семейството си, за да задоволят сексуалните им желания. Доста често самите те са били жертви на насилие.

Съществуват и случаи на „кръвосмешение по взаимно съгласие“. Има една известна история за момиче, което се е запознава с баща си, когато е на 17 години и се влюбва в него. Започват романтични отношения с явно съгласие от двете страни.

Вестник в Испания разказа историята на 30-годишна жена, която е била в 10-годишна връзка с татко си. Нейният психолог заявява в материала, че тя говори за това като за „красиво, трансцендентално преживяване, че той никога не я е наранил и че тя не е казала на никого, защото никой няма да разбере. Това била тайна между тях.” Психологическата й оценка ясно показвала, че е „нормална".

Ако се придържаме към фройдистката теория, бихме казали, че нашата култура ни подвежда в своето символично налагане на разрешения и ограничения.

В някои човешки групи по-животинските инстинки триумфират над останалите и концепцията за общество се разпада.

Едно обаче е категорично сигурно - отношенията между възрастен и дете е извратено и грешно, без значение от обстоятелствата. И ако детето е член на семейството, психологическите последици са още по-вредни.

Има някои линии, които никога не трябва да се пресичат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X