Напишете дума/думи за търсене

8 фини симптома на биполярно разстройство

Никой не иска да бъде психично болен. Никой не иска да се жени за психично болен. За съжаление, има доста хора по света, които страдат от това разстройство, без да са наясно с това. Но има и такива, които се преструват, че всичко е наред, докато около тях е пълно със знаци, пред които те избират да си затварят очите. Един от тях е депресията. Кои са останалите?

Полет от идеи
Това, което психиатрите „полет от идеи“, прилича много на екстремна креативност. Днес може да решите да шиете юрган, утре рокля. След малко да се насочите към пресъздаването на сложна кулинарна рецепта, а час по-късно да обърнете къщата с главата надолу, защото сте решили да преподредите дома си.
Този полет от идеи може да приеме няколко различни форми, но общата нишка е бързото превключване на умствените предавки.

Безгранична енергия
Психиатрите наричат това "хипомания". Говорейки за безгранична енергия, наистина имам предвид това. Това не е като да кажем: "Не съм много уморен." По-скоро е „Мога да пропусна съня напълно“ или да спя час-два и да се събудя с чувството, че съм спал цяла нощ.

Избухливост
Човек, който страда от биполярно разстройство, може да бъде невероятно търпелив в един момент, а в следващия да крещи с пълно гърло. Може да чупите столове, да чупите чинии, дори може да ви хрумне да набиете домашния си любимец.

Разбира се, психичното заболяване не е ваша вина, но е ваша отговорност. Едва ли може да се твърди, че сте биполярни само защото крещите на децата си? Очевидно не, в противен случай всяка майка щеше да е биполярна. Въпреки това сме отговорни за това поведение, независимо дали е свързано с психично заболяване или не.

Логорея
То може да е твърде шумно или твърде бързо, или и двете. Дори по природа да сте приказлив човек, то в хипоманиакална ситуация буквално няма да можете да млъкнете.
И ще говорите за всичко, независимо дали сте вещи по дадена тема или не.

Мания
Манията е свързана с по-тежката проява на биполярно разстройство, тип 1. Хората с мания често виждат и чуват неща. Те участват във вредно поведение, без значение дали е сексуално, физическо или друго .

Харчене на пари все едно сте милиардер
Източили сте всяка кредитна карта, завлекли сте приятели с пари, имате дългове, които не може да покриете. Но въпреки това си купувате спортна кола, която изобщо не ви е по джоба и която не ви върши работа, защото имате бебе, а няма място в автомобила за детско столче.

Това е пристрастено поведение може да се прояви и като пристрастяване към наркотици, алкохол или хазарт.

Повишена (неоправдана) увереност и сексуално рисково поведение
Този симптом може да се обясни с преекспонираните ви възприятия за себе си. Все едно да си помислите, че един курс по психология за два месеца ще ви направи такъв спец, че ще отвеете колегите си в бранша, които са учили тази специалност пет години. Или пък да се отдадете на разюздано сексуално поведение, все едно сте тийнейджър, който тепърва почва неравната битка с бушуващите хормони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X