Напишете дума/думи за търсене

Аритмомания - неспособността да спреш да броиш

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е често инвалидизиращо състояние, състоящо се от повтарящи се, досадни и натрапчиви мисли, пориви или образи, които причиняват чувство на дискомфорт. За да намали безпокойството и страданието, свързани с тези мисли, пациентът може да използва определени принуди или ритуали.

Причината за ОКР все още не е известна, но вероятно е многофакторна. Смята се, че има генетично предразположение, тъй като 45 до 65 процента от неговите вариации се дължат на генетични фактори. Изследванията показват, че наследствеността на това заболяване е 45 до 65 процента при деца и 27 до 45 процента при възрастни.

Също така се наблюдава, че неспособността да се справят с несигурността, повишеното чувство за отговорност и магическото мислене изглежда предразполагат към обсесивно-компулсивни навици.

В тази статия ще обърнем внимание на аритмоманията.

Тя е вид ОКР, характеризиращ се в броене на обекти или действия и извършване на математически изчисления. Тези, които страдат от аритмомания, не могат да избегнат броенето на числа, предмети или думи или дори да спрат да повтарят действия определен брой пъти.

Този вид ОКР действа като всеки друг. Натрапчивите мисли (обсесии) нахлуват в индивида, дискомфортът се задейства и се появяват действия или ритуали (компулсии) като механизми за неговото неутрализиране.

Обсебващият човек използва натрапчиви ритуали, за да се справи с това неразположение. Въпреки че това може да помогне в момента, то е изключително вредно в дългосрочен план. Причинява повече страдание, отколкото неизпълнението на натрапчивото поведение.

Най-честите прояви на аритмомания
• Броене на думи. Страдащият може да брои думите в разговор, в текстове и др.
• Преброяване на предмети. Някои хора броят стъпалата, докато ги изкачват, регистрационните номера на колите, броя на нещата в една стая и т.н.
• Извършване на математически изчисления. Страдащите непрекъснато правят аритметични изчисления - събиране, изваждане и умножение.
• Броене до число, преди да направите нещо. Например преди да напусне дома си, човекът трябва да брои до 50.
• Повтаряне на нещо няколко пъти. Може да се наложи страдащият да се погледне в огледалото три пъти, да разбърка кафето си пет пъти, преди да го изпие, или да насапуниса ръцете си четири пъти.
• Избягване на определен брой. Страдащият избягва номер (това няма нищо общо със суеверието). Например той трябва да мие ръцете си три пъти, защото ако го направи веднъж, това би го разтревожило.


Други примери за аритмомания
• Броене на неща в кутия.
• Натискане на ключа за включване на лампата определен брой пъти.
• Правене на неща определен брой пъти с принудата да направи числото четно или нечетно.
• Проверка дали вратата на къщата е затворена определен брой пъти и т.н.

Както всички видове обсесивно-компулсивно разстройство, аритмоманията може значително да засегне живота на страдащите от нея.

Проучванията установяват значително увреждане във всички специфични области на качеството на живот на пациентите с ОКР. Това включва способността да работят и да изпълняват домакински задачи, субективното им усещане за благополучие, социалните им взаимоотношения и способността им да се наслаждават на нормални дейности в свободното време.

Най-чести последствия от аритмомания
• Невъзможност за запазване на работа. Постоянното броене прави невъзможно да се справите достатъчно с възложените задачи. В много случаи това води до уволнение поради лошо представяне.
• Социална изолация. Тъй като умът често е зает с броене, човекът често е невнимателен към своите социални взаимодействия.
• Безпокойство. Както стана ясно, принудата в краткосрочен план може да намали безпокойството, но в дългосрочен план това само го генерира повече.
• Депресия. Чувството на тъга често се повтаря при този тип разстройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X