Напишете дума/думи за търсене

Как новите технологии помагат при лечението на психоза

В момента сме свидетели на изключителни развития в областта на технологиите. В крайна сметка кой от нас няма смартфон или компютър подръка? Тези умни джаджи се използват и в психологическата област.

За да се разбере по-добре съдържанието на тази статия, ще започнем с определението за психоза.
Според Световната здравна организация психозите са група от разстройства, които споделят серия от характеристики, известни като психотични преживявания. Те включват:

• Постоянни заблуди от всякакъв вид. Например ревност, величие и нихилизъм.
• Изкривявания в преживяването на себе си. Например преживявания на пасивност, вмъкване на мисли или оттегляне на мисли.
• Устойчиви халюцинации във всякакъв вид (визуални, слухови, тактилни, кинестетични).
• Дезорганизирани мисли. Речта изглежда несвързана, като салата от думи. Или думите се създават със собствено значение. Има и неологизми и други изрази на мисълта.
• Появяват се негативни симптоми. Това са намаляване на нормалното поведение. Например може да се появи анхедония, или невъзможност за изпитване на удоволствие, заедно с изравняването на емоционалните преживявания.
• Странни поведения. Това включва ексцентрично, безцелно или неподходящо поведение.
• Може да се появи променено психомоторно поведение като безпокойство, кататонична възбуда или необичайни пози.

Шизофрения

Разбираемо е, че когато се спомене психоза, първото заболяване, за което се сещаме, е шизофренията. Но въпросът е дали психозата лежи отвъд шизофренията? Отговорът е категорично да.
• Шизофрениформно разстройство. Това е краткотрайна шизофрения. Психотичните характеристики продължават най-малко един месец, но по-малко от шест. Среща се пет пъти по-рядко от шизофренията.
• Шизоафективно разстройство. При това състояние диагностичните критерии за шизофрения са изпълнени заедно с депресивен, маниакален или смесен епизод. Разстройството трябва да продължи поне четири седмици. Засяга повече женския пол и обикновено има по-добра прогноза от останалите видове.
• Налудничаво разстройство. В това състояние страдащият изпитва налудничавости поне три месеца. Въпреки това то обикновено продължава много по-дълго и се появява при липса на депресия или мания. Халюцинациите обикновено липсват при това разстройство. Ако се появят, обикновено са пряко свързани със заблудата.
• Остро и преходно психотично разстройство възниква, когато психотичните симптоми се появят в рамките на кратък период от време, по-специално в рамките на две седмици. Без тревожни сигнали за това, което предстои, пациентите изпитват халюцинации, заблуди и дезорганизирано мислене. По-често се среща при жените.

Пациентът може да има заблуда за преследване и да вярва, че НЛО иска да го отвлечи, за да експериментира върху него. Една халюцинация, специално свързана с тази заблуда, би била чуването на странни шумове у дома.


Нови технологии в лечението на психози
Колко пъти на ден използвате мобилния си телефон? Колко WhatsApps съобщения сте изпратили през последната година? Не може да пренебрегнем факта, че днес технологиите играят все по-важна роля в живота ни. Ето защо не е изненадващо, че в психологическата област помага на страдащите от психотични разстройства.

• Технологията позволява достигането до по-голям брой пациенти, което прави лечението по-достъпно.
• Помага за предотвратяване на рецидиви, благодарение на факта, че контактът е по-бърз и по-директен.
• Помага за предоставяне на информация, която улеснява придържането на пациентите към лечението.
• Всички споменати неща насърчават благосъстоянието, намаляват социалната изолация и помагат на пациентите да се възстановят.

Телепсихология
Телепсихологията е адаптирането на традиционната терапия при физическа консултация, видеоконференция или по телефона. Ползите от нея включват спестяване на пътни разходи и липса на стигма (което все още се свързва с консултациите за психично здраве днес).

Тази терапевтична модалност предлага незабавна помощ, когато е жизнено важно за пациента да я получи. Изследванията подчертават, че този тип терапия, когато се извършва правилно, е валидна и надеждна опция.

Интервенции на базата на SMS текстови съобщения
Скоростта на развитие на технологиите означава, че цифровите интервенции също могат да остареят. Такъв е случаят с интервенции, базирани на SMS. Въпреки това, те все още се използват, защото позволяват на пациента да има достъп до малки напомняния, които му помагат. Например да си вземе лекарствата.

Приложения за мобилни телефони и таблети
Има голямо разнообразие от налични приложения за намеса при психоза. Въпреки това няма много емпирични доказателства в подкрепа на тази терапевтична модалност в клиничната практика. Това е така, защото технологията се развива по-бързо от изследванията за нейната ефективност.

Въпреки това знаем, че степента на придържане към приложения е изключително висока. Пациентите ги използват широко и до момента не са докладвани нежелани реакции в резултат на употребата им. Сред най-забележителните приложения са:
• ClinTouch. Това беше първото приложение, разработено за психоза. Основната му функция е, че пациентите могат да записват на място симптомите, които изпитват.
• Focus. Приложение, предназначено да предлага самонасочващи се интервенции с цел подобряване на приема на лекарства, насърчаване на социалното функциониране и наблюдение на проблеми с настроението, халюцинации или проблеми, свързани със съня.
• Well-Wave. Приложение, фокусирано върху подобряване на физическото здраве. Основната му цел е да насърчи повишена физическа активност при пациенти с психотично разстройство.

През последните години внедряването на нови технологии за лечение на психоза като допълнение към обичайното лечение се извършва в различни формати и с различно съдържание в помощ на страдащите от психоза. Въпреки че проучванията за ефикасност показват задоволителни резултати, на този етап те са само в предварителните етапи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X