Напишете дума/думи за търсене

Инкуби и Сукуби - призраците на съня

Нощта е идеалният контекст за възникване на определени свръхестествени явления.

Инкуби и сукуби са призрачни същества, които от незапомнени времена се появяват в митовете и легендите на различни култури. Те се проявяват през нощта, докато хората спят. Могат да парализират, докоснат или хванат своята беззащитна жертва.
Въпреки това не всички преживявания на инкуби и сукуби са ужасяващи. Колкото и невероятно да изглежда, тези нощни духове могат дори да предизвикат екстаз у някои хора.

През Средновековието легендите са били приемани изключително сериозно и тази не е изключение. По онова време изглеждало, че всички познават някого, който се е срещал с тези призраци.

Инкубите и сукубите се смятали за демонични по произход и хората се опитвали да се отърват от тях чрез екзорсизъм, амулети, светена вода, разпятия и др.


Присъствието на един от тези духове винаги е било лоша поличба. Предсказвало някакъв вид нещастие - болест или смърт на любим човек или на този, на когото се появяват.
• Жените били засегнати от инкубите. Те често сядали на гърдите им, пречейки им да се движат и им причинявали кошмари. В някои случаи те дори ги забременявали, което означавало, че жените раждали нови чудовища.
• Мъжете били нападани от сукуби - женски демони, които ги съблазнявали, докато спят.

Тези детайли са част от легендата за инкубите и сукубите. Днес обаче те се приемат като основа за обяснение на явления, които действително се случват по време на сън.

Инкуби: нощни ужаси
Днес инкубите се свързват с нощни ужаси. Те се характеризират с внезапни епизоди на събуждане посред нощ, обикновено предшествани от вик на мъка и последвани от интензивна тревожност и възбуда. Жертвата не може да си спомни какво се е случило и изпитва пълна амнезия за събитието. Може да й отнеме от няколко минути до няколко часа, за да се успокои, да се ориентира къде се намира и да заспи отново.

Това разстройство възниква по време на фазите на дълбок сън или NREM. Може да се заключи, че индивидите не са сънували, нито могат да си спомнят причината за нощните си терзания. Някои психоаналитици смятат, че това е епизод на самонаказание за осъдителен сън. Тази хипотеза обаче е напълно отхвърлена от науката.

Сукубите: мокри сънища при мъжете
Легендата за сукубите предлага свръхестествено обяснение за мокрите сънища и ерекцията, изпитвани от мъжете. Думата сукуб идва от латински и означава проститутка. Сукубите идват през нощта, докато мъжете спят, съблазняват ги в сънищата им и правят секс с тях. Именно на тези фиктивни интимни връзки се дължи фактът, че мъжете еякулират, докато спят.

Има случаи, в които преживелият мокър сън мъж съобщава, че е почувствал докосване и целуване и повярва, че усещането е било истинско, включително сексуалния акт. Въпреки това минути или часове след събуждане той си спомня съня само на фрагменти и той избледнява от паметта му.

Някои юнгиански автори посочват, че срещата със сукуба не е нищо повече от среща с анимата (проекцията на идеализирания женски образ в психиката на човека). Това би обяснило защо връзката със сукуба или анимата е невероятно приятна.

Лилит: един от най-известните сукуби
Лилит е фигура от месопотамската митология и еврейския демонологичен фолклор, която въплъщава зла красота и страстни сексуални отношения. Може да прочетете за нея в исторически текстове като Библията или „Епоса за Гилгамеш”. Традиционно се смята за фатална жена, тъй като води мъжете към вечно проклятие.

Според еврейския мит Лилит представлява равенство с мъжа, тъй като, за разлика от Ева, тя е създадена равна на Адам. Тъй като тя била същата като партньора си, тя се разбунтувала срещу исканията му за подчинение и го напуска. По-късно тя има други любовници и ражда много деца.

Всъщност Лилит е първата свободна жена в историята и традиционно се смята за ранна фигура на феминизма.

Инкуби и сукуби: научно обяснение
Днес, разбираемо, много хора не вярват, че инкубите и сукубите съществуват. Всъщност те смятат, че са просто продукт на въображението на определени индивиди. Въпреки това има определени личности, които наистина вярват, че са нападнати, когато спят, и ги приемат за истински феномен. В тези случаи науката предлага състояние, известно като сънна парализа.

Представете си, че се събуждате, но не може да помръднете. Може да чувате и възприемате какво се случва около вас, но не може да реагирате. Това се случва с хора, които страдат от сънна парализа, рядко и тревожно заболяване. За щастие, епизодите отшумяват след няколко минути.

Тази ситуация може да възникне и когато човек се опитва да заспи. Може да бъде предизвикано от стресови ситуации, предишна липса на почивка или необичайни цикли на сън.

Обяснения
Науката все още не е успяла да изясни какво точно се случва в тялото, за да възниква това. Една теория предполага, че фазата на REM цикъла на съня се припокрива с фазата на събуждане, като по този начин причинява симптомите.

Начинът, по който се възприема този феномен, варира в зависимост от вярванията на всеки индивид и културата, към която принадлежи. Суеверните хора могат да го припишат на инкуби и сукуби или духове. Например мюсюлманите го приписват на демонични същества, наречени джинове. Поради тази причина може уверено да заявим, че сънната парализа приема различни форми в зависимост от това кой я изпитва.

В заключение, въпреки че голяма част от тези феномени вече са напълно обяснени от науката, те остават забулени в мистерия, което ги кара да изглеждат изключително очарователни. От друга страна, тези усещания и синдроми понякога могат да бъдат симптоми на други разстройства, като деменция или психоза.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X