Напишете дума/думи за търсене

Защо чуваме и виждаме призраци

Все ви се е случвало да чуете странен шум в дома си след полунощ. Някоя сянка да се прокрадне край вас. Да усетите студен полъх или направо да имате чувството, че домът ви е обитаван. Не сте сами. Според проучване, проведено през миналата година, 47% от американците вярват в съществуването на призраци.

Преди да се втурнете да викате ловците на духове, които да ви спасят от привидението, настанило се в къщата ви, или да започнете да се готвите за спиритуалистичен сеанс, прочетете някои от обясненията, събрани тук.

Може да се окаже, че всеки предполагаем полтъргайст се носи към вас, воден не от свръхестествени сили, а от съвсем просто и логично обяснение.

Игрите на мозъка

Виждали ли сте хора сенки? Те се появяват до вас за миг и когато се обърнете, вече са изчезнали. Някои вярват, че това са пътуващи във времето, а други, че са призраци на починали.

Швейцарски учени обаче установиха, че появата им може да се предизвика чрез стимулация на онази част от мозъка, която отговаря за възприемането на Аза.

При проведените експерименти те разбират, че именно заради това тези хора сенки копират жестовете на човека, който ги вижда и правят, каквото прави и той.

Да преброим колко йони има тук

Когато искат да разберат дали наоколо има призрак, ловците на духове започват да броят. Те вярват, че привиденията черпят енергия от йоните, за да могат да се материализират, и измервателят на йони ще им покаже наличието на дух. Но присъствието на йони може да бъде предизвикано от много природни явления като времето и слънчевата радиация. Интересно е, че йоните влияят на настроението. Отрицателните успокояват, а положителните предизвикват главоболие.

Инфразвукът носи видения

Хората не могат да улавят честоти, по-ниски от 20 херца - те се наричат инфразвук. Тъй като резонансната честото на очната ябълка е около 20 херца, инфразвукът може да предизвика вибрации и да ни накара да виждаме образи, които не са там.

Нужно е само да намерим източник на инфразвук и призраците ще дойдат след това.

Течението довя този дух

Късно вечерта е. Намирате се в стара къща и вървите от едната в другата стая. Въздухът внезапно се охлажда. Може покрай вас да е преминал призрак. Особено ако сте привърженик на теорията, че духовете имат нужда от енергия, за да се появят, и я вземат и от хората наоколо. Затова и температурата така рязко е спаднала.

Логичното обяснение всъщност е, че може да има течение или че просто, както повелява физиката, горещият въздух се издига нагоре, а студеният спада надолу.

Всели се в тялото ми

Ако изчистите съзнанието си, освободите го от всяко бреме и го оставите отворено за всичко паранормално, в тялото ви може да се настани дух и да ви използва като проводник, за да каже или да направи, каквото има да прави. Вярва се, че шаманите са били способни на това. Някои хора още смятат, че това е възможно.

Истината е, че и това си има обяснение и се нарича "автоматизъм" - състояние, в което човек изпада, когато говори за неща, които не съзнава. Медиумите си мислят, че някой по-висш разум говори чрез тях и им дава достъп по вселенската мъдрост, а всъщност в главата им се въртят случайни мисли и идеи. Мозъкът е напълно способен да ги генерира, без да се налага съзнанието да се труди за това.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X